Licitaţia de Artă Istorică, inclusiv o colecţie de numismatică şi hărţi, va fi organizată pe 5 aprilie. Primul eveniment al Casei Artmark din luna aprilie reuneşte o impresionantă colecţie de monede în ediţii limitate, hărţi vechi, săbii rare, dar şi documente sau fotografii de epocă semnate olograf de mari personalităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea mai valoroasă piesă a licitaţiei este moneda comemorativă 50 lei Academia Română, din 2006. Tirajul acestei emisiuni numismatice este de numai 35 de piese, ceea ce o face extrem de rară, având un preţ de pornire de 9.000 de euro. A doua cea mai valoroasă piesă a licitaţiei este moneda din argint de 1 lei, datată 1876. Piesa, cu preţul de pornire de 3.000 de euro, se face remarcată prin raritatea ei, tirajul din 1876 fiind de 20 de ori mai mic decât în anii precedenţi.

La capitolul monede vechi se remarcă câteva exemplare rare, între care monedele de aur de 20 de lei de la 1883 şi 1890, realizate în vremea Regelui României Carol I şi au un preţ de pornire de 400 de euro fiecare.

În cadrul evenimentului dedicat artei istorice, din 5 aprilie, este scoasă la licitaţie o importantă colecţie de hărţi rare, care îmbină perfect arta cu ştiinţa. Cea mai valoroasă piesă din licitaţie, cu preţul de pornire de 2.000 de euro, este harta celestă „Stelele şi Pământul” realizată în 1661 de către Henricus Hondius. Hărţile publicate de Cellarius sunt cele mai căutate dintre hărţile cereşti, îmbinând imaginile splendid elaborate ale epocii de aur a cartografiei olandeze cu cunoştinţele ştiinţifice.

O altă piesă interesantă este harta României Mari întocmită de colonelul Victor Tănăsescu. Piesa, datată 1925, are preţul de pornire de 500 de euro şi poartă dedicaţia olografă a autorului, recunoscut pentru piese care se vând în licitaţii pentru preţuri record.

Totodată, Licitaţia de Artă Istorică reuneşte şi o colecţie de fotografii semnate olograf de celebre personalităţi ale epocii. Fotografia semnată de Regina Maria, realizată în 1919, are un preţ de pornire de 300 de euro, iar o fotografie care ilustrează vizita pe front a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, alături de familia regală şi generalii Averescu şi Prezan, în 1917, are un preţ de pornire de doar 150 de euro.

Importantele vestigii culturale româneşti şi europene se află expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă de pe str. C.A. Rosetti, nr. 5. Exponatele se pot vizita în regim gratuit de luni până duminică - 10.00-20.00, dar şi online pe artmark.ro. Licitaţia de Artă Istorică, inclusiv o colecţie de numismatică şi hărţi va avea loc exclusiv online, marţi 5 aprilie, ora 19.00.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.