„Hamnet”, caracterizat drept romanul anului 2020, şi „Anomalia”, recompensat cu premiul Goncourt anul trecut, se numără între noutăţile colecţiei Anansi a editurii Pandora M.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şase titluri noi vor fi lansat în librării şi online în primele două luni ale lui 2021 dintre cele aproximativ 40 aflate în plan pentru acest nou an.

„Vom publica laureaţii celor mai mari premii internaţionale decernate în 2020: Nobelul pentru Literatură, Booker, Goncourt, Women's Prize for Fiction, Booker International”, a transmis într-un comunicat Bogdan - Alexandru Stănescu, coordonatorul colecţiei.  

# Romanul anului 2020, o poveste care îl are în centru pe unicul fiu al lui Shakespeare
Una dintre cele mai aşteptate traduceri este romanul „Hamnet”, de Maggie O'Farrell, recompensat cu prestigiosul Women's Prize for Fiction 2020 şi inclus în nu mai puţin de 15 topuri internaţionale ale celor mai bune cărţi ale anului trecut, „un roman curajos, frumos, sfâşietor”, în aprecierea prozatoarei britanice Tracy Chevalier. „Hamnet” este un portret luminos al căsniciei şi a unui băiat care a fost uitat de toată lumea, dar al cărui nume a dat titlul celebrei piese de teatru. Ediţia în limba română apare în traducerea Mihaelei Buruiană.

# „Un debut genial!”, în viziunea lui Ian McEwan: romanul „Patrula djinnilor”, de Deepa Anappara
O altă carte care va apărea în traducere în colecţia Anansi este „Patrula djinnilor”, semnat de scriitoarea şi jurnalista de origine indiană Deepa Anappara. Cartea, aflată şi ea în competiţia pentru Women's Prize for Fiction 2020, spune cu uneltele ficţiunii povestea copiilor indieni care continuă să dispară. Acţiunea romanului îi poartă pe cititori prin cele mai periculoase locuri ale metropolei indiene de astăzi: bazarul pe timp de noapte şi chiar capătul Liniei Purpurii de tren.
„Patrula djinnilor” (traducere de Daniela Robobete) este o dezvăluire a Indiei moderne şi a multiplelor şi complexelor ei probleme.

#  Romanul recompensat cu prestigiosul premiu Goncourt 2020
La două luni de la anunţarea laureatului Goncourt, romanului „Anomalia”, semnat de Hervé Le Tellier, va apărea în traducere în limba română semnată de Mădălina Ghiu. Scrisă aproape ca un scenariu pentru un blockbuster hollywoodian, „Anomalia” este o carte despre angoasele existenţiale ale omului contemporan, el însuşi dedublat între ceea ce este şi între ceea ce vrea să fie. Un om tot mai des aspirat de o lume virtuală în care se simte bine, lume devenită a doua sa realitate, singura care îl împlineşte.
Publicat la prestigioasa editură Gallimard înainte de izbucnirea pandemiei, „Anomalia” a fost considerat de mulţi critici din Hexagon drept un roman profetic, vizionar. 

#  Unul dintre cele mai puternice romane est-europene ale ultimilor ani
„Dosarele mamei mele”, de András Forgách, e un volum inclus în cele mai importante dezbateri politice internaţionale ale ultimilor ani.
La trei decenii după căderea comunismului, în timp ce investiga trecutul familiei sale, András Forgách a descoperit un fapt îngrozitor: mama lui, de care-l legase o iubire autentică, fusese informatoare a regimului János Kádár; ea dăduse informaţii nu doar despre cunoştinţe întâmplătoare, ci şi despre prieteni, rude şi chiar despre propriii copii. În Dosarele mamei mele, András Forgách îi dă cuvântul mamei dispărute, lăsând-o să-şi asume trecutul, dar şi dând viaţă unei zone a memoriei afective pe care politica şi istoria nu au reuşit să le umbrească.
Negocierea mentală şi emoţională a acestei revelaţii, renegocierea trecutului din perspectiva noii realităţi, într-un volum puternic, descris de criticii de la The Guardian drept „un basm cvasimitologic, pe care Forgách îl construieşte sub forma unui amalgam de ficţiune, poezie şi jurnalism, o poveste ce-şi are rădăcinile în mâlul Războiului Rece”. Traducere din limba maghiară de Andrei Dósa.

# O nouă traducere din opera lui Joan Didion
La patru ani după apariţia ediţiei în limba română a cărţii „Anul gândirii magice”, Joan Didion revine în atenţia cititorilor cu o nouă scriere. Este vorba despre „Nopţi albastre”, o nouă carte-terapie, menită să exorcizeze singurătatea şi suferinţa, demonii cei mai cumpliţi de după piederea fiicei iubite. Joan Didion vorbeşte despre pierderea Quintanei, la vârsta de 39 de ani. Cu o textură bogată, cu amintiri din propria copilărie, din viaţa de cuplu şi din experienţa de părinte, acest volum este o relatare intens personală şi emoţionantă a gândurilor, temerilor şi îndoielilor sale cu privire la statutul de părinte, boală şi îmbătrânire.
O nouă călătorie prin ţinutul sălbatic al durerii, o elegie profundă şi o meditaţie despre trecerea timpului de la una dintre cele mai puternice voci ale literaturii internaţionale. Ediţia în limba română poartă semnătura Ioanei Văcărescu.

# Reeditarea unui volum esenţial, una dintre cele mai pătrunzătoare analize ale perioadei medievale
Lista noutăţilor din colecţia Anansi include şi o nouă ediţie, revăzută, a volumului „Amurgul Evului Mediu”, de Johan Huizinga (traducere din limba neerlandeză de H.R. Radian). Acest studiu clasic despre arta, viaţa şi gândirea din Franţa şi Ţările de Jos în secolele al XIV-lea şi XV-lea este una dintre cele mai pătrunzătoare analize ale perioadei medievale. O capodoperă a genului, cartea demonstrează că dispariţia cavalerismului a reflectat spiritul timpului şi că eroii şi evenimentele epocii nu au constituit un preludiu al Renaşterii şi nici n-au purtat seminţele unei culturi pe cale de a lua fiinţă, ci au fost semnele epuizării celei vechi. Printre alte subiecte, autorul examinează violenţa vieţii medievale, ideea de cavalerism, convenţiile legate de iubire, viaţa religioasă, viziunea asupra morţii, simbolismul ce se afla întreţesut în pânza vieţii de zi cu zi şi sentimentul trăirii estetice. Evul Mediu târziu este văzut prin intermediul psihologiei şi gândirii artiştilor, teologilor, poeţilor, cronicarilor de curte, al prinţilor şi oamenilor de stat ai vremii, devenind astfel martorii splendorii şi simplităţii medievale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.