Guvernul olandez intenţionează să cumpere emblematicul autoportret al artistului Rembrandt van Rijn, după ce Franţa a renunţat la dreptul de preempţiune, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este aşteptată aprobarea Parlamentului pentru a fi făcută achiziţia lucrării considerată de mare importanţă pentru cultura şi istoria olandeză.

Opera de artă finalizată în 1636, intitulată „Standard Bearer”, a făcut parte mulţi ani din colecţii private, inclusiv a familiei Rothschild.

Ea va fi expusă la Rijksmuseum din Amsterdam. Înainte de asta, ministrul olandez al Culturii, Ingrid van Engelshoven, a spus: „«Standard Bearer» vine acasă definitiv, după o călătorie de câteva secole”.

Guvernul rezervă 150 de milioane de euro pentru pictură, iar fondul muzeului va adăuga 10 milioane de euro şi Asociaţia Rembrandt, 15 milioane de euro.

Pictura îl înfăţişează pe Rembrandt în costum de purtător de stindard, cel care conducea trupele în luptă în Războiul de 80 de ani, care a culminat cu independenţa Olandei, în 1648.

Lucrarea a fost prezentată la o expoziţie în Rijksmuseum, în 2019.

„Standard Bearer” a fost deţinută de o ramură franceză a familiei Rothschild începând cu 1844, iar Franţa a declarat tabloul „comoară naţională”.

Olanda a decis să facă achiziţia după ce statul francez a renunţat la dreptul său de preempţiune pentru a cumpăra pictura şi a permis scoaterea ei la vânzare pe piaţa deschisă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.