Prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi deputatul Ovidiu Raeţchi s-au întâlnit miercuri cu reprezentanţi ai domeniului culturii scrise şi au discutat despre achiziţia de carte şi lipsa normelor metodologice pentru Legea 186/2003 privind susţinerea şi promovarea culturii scrise.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Participanţii la dezbatere au prezentat situaţia actuală grea în care se află scriitorii şi editurile şi au propus mai multe soluţii de redresare a domeniului cu ajutor din partea Guvernului.

Ministerul Culturii a menţionat acţiunile de sprijin realizate până acum, dar şi câteva noi măsuri aflate în lucru.

MC acordă sprijin financiar nerambursabil pentru editarea revistelor şi publicaţiilor culturale, în baza Legii nr. 136/2015 pentru finanţarea revistelor de cultură reprezentative din România. Aceste finanţări sunt acordate distinct pentru revistele uniunilor de creatori din România, membre ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori (ANUC), respectiv pentru cele propuse de alte persoane juridice.

În perioada ianuarie-aprilie 2020, au fost semnate contracte cu membrii ANUC, în valoare de 1 milion de euro, iar într-o săptămână urmează să fie definitivate normele metodologice pentru apelul de proiecte destinate revistelor şi altor publicaţii culturale, altele decât cele propuse de uniunile de creatori din România, membre ANUC. Bugetul pentru această linie de finanţare este de aproximativ 250.000 de euro.

În ceea ce priveşte proiecte editoriale finanţate prin Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), pentru care Ministerul Culturii a acordat anul acesta o subvenţie de 800.000 de lei, acestea vor beneficia de o clarificare a procedurii de finanţare.

În şedinţa de guvern de săptămâna trecută, Guvernul a adoptat o nouă Ordonanţă de Guvern de a modifica şi completa OG nr. 51/1998 privind îmbunatăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale. Astfel, va putea fi finanţată editarea de cărţi, reviste şi alte publicaţii, cu caracter cultural, literar-artistic sau tehnico-ştiinţific, pe orice fel de suport, din bugetul Fondului Cultural Naţional.

Ministerul Culturii a lansat în urmă cu câteva săptămâni campania #citeşteromâneşte, de promovare a autorilor români.

La dezbatere au participat, între alţii, Mihai Mitrică, director executiv Asociaţia Editorilor din România, Ioan Cristescu, manager Muzeul Naţional al Literaturii Române, şi scriitorul Florin Iaru.

La finalul discuţiilor, premierul Ludovic Orban a declarat că vor fi analizate solicitările formulate, în limita posibilităţii de intervenţie din partea Guvernului, şi a dat asigurări că va rămâne în contact cu reprezentanţii scriitorilor, editurilor şi librăriilor, inclusiv pentru identificarea de modalităţi creative de stimulare a consumului de carte în România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.