Margarete Hertel, alintată Gretchen, fiica lui Georg Hertel, unul dintre cei care, la 1880, au fondat „Siebenburgischer Karpatenverein” (SKV), a inspirat poezia "Numai una" de George Coşbuc şi a dat numele unei poteci şi refugii montane în Munţii Carpaţi, scrie Consiliul Judeţean Sibiu pe pagina de Facebook.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Una dintre cele mai căutate poteci de munte din judeţul Sibiu, „Gretchenweg”, în lungime de 3 kilometri, care leagă Păltinişul de Poiana Găujoara, a fost numită după tânăra din Sibiu. 

Potrivit unei istorioare cunoscută de pasionaţii trecutului SKV, Gretchen a fost observată de tânărul George Coşbuc, care a fost, între 1887 şi 1889, gazetar la Tribuna, ziar  condus la acea vreme de Ioan Slavici. Tânărul Coşbuc obişnuia să-şi bea cafeaua pe Herlauergasse (actuala strada Nicolae Bălcescu) din centrul oraşului şi de multe ori a văzut o tânără frumoasă care mergea la liceu. Impresionat, Coşbuc a scris poezia „Numai una”, în care îi face şi o descriere: „Pe umeri pletele-i curg râu/ Mlădie-i ca un spic de grâu/ Cu şorţul negru prins la brâu/ O pierd din ochi de dragă”.

Poezia a fost publicată în Călindarul poporului, tipărit de ziarul Tribuna - ediţia 1889, prilej cu care scriitorul a fost caracterizat de colegi ca fiind "deşi încă foarte tiner, ocupă un loc de multă cinste: e cel mai bun între poeţii ce-’i avem azi".

Tot în aceeaşi perioadă, versurile lui Coşbuc au fost preluate de compozitorul Guilem Şorban, cel care a mai pus pe note poeziile "Pe lângă plopii fără soţ" şi "Mai am un singur dor" scrise lui Mihai Eminescu şi "Dorurile mele" şi "Măi, crâşmare Niculae", de Octavian Goga.

În anul 1903, Gretchen s-a căsătorit cu medicul sibian Karl Ziegler care, cunoscând pasiunea soţiei sale pentru călătoriile pe munte, decide să facă o donaţie SKV-ului pentru amenajarea unei noi poteci. Astfel, între 1903 şi 1904, este amenajată poteca Gretchenweg, în lungime de 3 kilometri, care leagă staţiunea Păltiniş de Poiana Găujoara, folosită şi astăzi de cei care urmează traseele spre Şaua Bătrâna sau Poiana Muncel.

Povestea potecii Gretchen, cât şi legătura cu una dintre cele mai frumoase poezii scrisă de Coşbuc, ajunge la turişti prin ghizii Anii Drumeţiei, cei care reuşesc să ofere iubitorilor de natură nu doar peisaje de neuitat, ci şi istorioare menite să le completeze evadarea din cotidian.

Pe rafturile primei biblioteci publice româneşti din Transilvania, Biblioteca Astra Sibiu, se află şi poezia "Numai una". 

Totodată, în 1999, melodia lui Guilem Şorban, compusă la 1894 pe versurile lui Coşbuc, a fost adaptată de Nicolae Covaci, liderul grupului Phoenix şi inclusă în albumul "Ora-Hora" al formaţiei Talisman. "Numai una" a devenit una dintre cele mai cunoscute melodii româneşti de la sfârşitul anilor ’90.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.