Situl arheologic din Micene, unul dintre cele mai impozante din preistoria Greciei, afectat de un incendiu de pădure duminică, nu a suferit mari pagube, a asigurat luni ministrul grec al Culturii, după o inspecţie a ruinelor, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pagubele din situl arheologic sunt minime, pentru că pompierii au reacţionat rapid şi vegetaţia uscată a fost îndepărtată din zonă", a declarat ministrul Lina Mendoni la faţa locului. 

Incendiul s-a declanşat duminică în apropierea sitului ridicat în epoca Bronzului în Peloponez, la aproape 120 de kilometri sud-vest de Atena. 

Flăcările au ajuns în apropiere de mormântul lui Agamemnon, regele Micenei în timpul războiului din Troia, determinând evacuarea imediată a vizitatorilor şi a personalului. 

Oraşul Micene, cu vedere la câmpia Argolida, în nord-estul Peloponezului, va da numele civilizaţiei miceniene care a prosperat între 1.600 şi 1.100 înainte de Hristos, şi a jucat un rol esenţial în dezvoltarea culturii greceşti clasice.

Celebra sa poartă a Leilor, veche de 3.250 de ani, care marchează intrarea în cetatea antică, a fost înnegrită de fum, potrivit fotografiilor publicate luni.      

Situl a rămas închis vizitatorilor luni dar muzeul arheologic, care se învecinează cu ruinele, a fost redeschis publicului.

Ministrul Culturii a indicat că ansamblul sitului din Micene va fi redeschis curând, adăugând că "vizitatorii vor vedea doar puţină iarbă arsă pe sol".

Grecia sa confruntat în fiecare vară cu incendii violente de pădure, alimentate de secetă, vânturi violente şi o temperatură care depăşeşte adesea 30 de grade Celsius.          

Acum 13 ani, situl Olympia, locul de naştere al jocurilor olimpice moderne, a fost afectat de un incendiu. Templele şi stadioanele situate în nord-vestul Peloponezului au fost salvate de pompieri dar zeci de locuitori care locuiau în împrejurimi au murit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.