Doina Gradea, director general interimar al TVR, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că până în anul 2021, când Timişoara va deveni capitală culturală europeană, ar vrea ca televiziunea publică să organizeze finala selecţiei naţionale pentru Eurovision Song Contest, dar şi pe cea internaţională a concursului, în acest oraş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Vă spun un secret: mi-am dorit foarte mult să organizăm una dintre semifinalele Eurovision România aici, la Timişoara, pentru că este un oraş modern şi un simbol pentru România - locul unde a început Revoluţia din 1989. Până în 2021, când oraşul va deveni capitală culturală europeană, mi-aş dori să organizăm, aici, nu doar finala naţională Eurovision, ci pe cea internaţională”, a spus Doina Gradea la conferinţa de presă organizată în foaierul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişiara, pe a cărui scenă vor concura, duminică, încă 12 dintre semifinaliştii selecţiei naţionale.

„Nu am ezitat atunci când am primit, de la TVR, propunerea de a găzdui semifinala Eurovision. Am luat decizia de a susţine organizarea spectacolului pe loc. Este un eveniment care va contribui la promovarea oraşului nostru. Sper ca în viitor să avem infrastructura pentru a organiza şi o finală Eurovision România la Timişoara”, a declarat Nicolae Robu, primarul municipiului Timişoara.

Pentru prima dată în istoria Eurovision România, una dintre semifinalele concursului este organizată la Timişoara, în decorul fostului manej imperial. Parte din vechiul bastion imperial „Maria Theresia”, o fortificaţie construită în secolul al XVIII-lea, fostul manej imperial găzduieşte în present Sala 2 a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, pe scena căreia va avea loc show-ul Eurovision. După lucrările de reabilitare şi modernizare, edificiul istoric şi-a dublat suprafaţa utilă şi a devenit un spaţiu de joc modular, amovibil, în timp ce pereţii exteriori au fost perfect conservaţi, renovarea respectând toate datele monumentului istoric.

Semifinala Eurovision România de la Timişoara, la fel ca celelalte show-uri ale Selecţiei Naţionale, va fi transmisă, în direct, pe TVR 1, TVR Internaţional şi TVR Moldova precum şi pe TVR+, duminică, 28 ianuarie, de la ora 21.00.

Următoarele semifinale vor fi la Craiova, în 4 februarie, Turda, în 11 februarie şi Sighişora, în 18 februarie.

Cu o zi înaintea spectacolelor, în fiecare sâmbătă, TVR 1 va transmite, de la ora 22.00, „Culise Eurovision 2018“, o serie de emisiuni live despre ultimele pregătiri, impresii, imagini de la repetiţii şi de la conferinţele de presă premergătoare evenimentelor. Concurenţii fiecărei semifinale vor interpreta diferite melodii, altele decât cele cu care s-au înscris în concurs.

În acest an, selecţia naţională se desfăşoară sub sloganul „Eurovision uneşte România!“ Ediţia 2018 a selecţiei naţionale a atras 72 de piese în lupta pentru un loc în semifinalele Eurovision România. În premieră, în concurs au intrat 60 de piese, câte 12 pentru fiecare semifinală. În fiecare semifinală, juriul selecţiei naţionale alege câte trei finalişti. Primii trei, aleşi în spectacolul de la Focşani, sunt Alexia & Matei, trupa Echoes şi Eduard Santha.

Juriul Selecţiei Naţionale îi reuneşte pe Marian Ionescu, Ilinca Băcilă, Nicu Patoi, Liliana Ştefan şi Viorel Gavrilă, cinci artişti legaţi prin experienţa participării la cel mai mare concurs muzical din lume.

Pe 25 februarie, în finala care va avea loc la Sala Polivalentă din Bucureşti, publicul este singurul care va alege reprezentantul României pentru scena din Lisabona, dintre cele 15 piese rămase în concurs.

Selecţia naţională pentru Eurovision Song Contest 2018 este prezentată de actriţa Diana Dumitrescu şi de cântăreţul Cezar Ouatu.

Sub sloganul „All aboard”, Eurovision Song Contest 2018 va aduce, pe scena din Lisabona, reprezentanţii celor 42 de ţări înscrise în competiţie: Albania, Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru,  Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Ucraina, Marea Britanie.

Eurovision Song Contest 2018 va avea loc la Lisabona, cu semifinalele pe 8 şi 10 mai şi finala pe 12 mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.