Google foloseşte peste 2.800 de romane de dragoste pentru a-şi ameliora programele de inteligenţă artificială, au anunţat inginerii acestei companii americane, săptămâna trecută, într-un interviu acordat site-ului Buzzfeed, informează lemonde.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cum să remediezi problema maşinilor reci şi să le oferi o umbră de umanitate? Cercetătorii în inteligenţă artificială au găsit un început de răspuns pentru această întrebare: prin literatură!”, se afirmă în debutul acestui articol scris de Morgane Tual pentru Le Monde. 

Inginerii de la Google au anunţat că predau limbajul uman unuia dintre programele lor de inteligenţă artificială, bazându-se pe romane de dragoste. Deşi acest tip de literatură este departe de a fi apreciat de forurile academice, firma americană i-a găsit o utilitate specială şi spune că aceste romane au pentru ei o valoare inestimabilă.

Programele de învăţare folosite de maşini au nevoie de a ”ingera” cantităţi mari de date, din care trebuie să îşi extragă cunoştinţele necesare. Ele trebuie, astfel, să ”îngurgiteze” cantităţi uriaşe de text. Însă cum trebuie să fie alese aceste texte?

În prezent, programele de inteligenţă artificială capabile să realieze, într-o anumită măsură, o conversaţie, sunt în general prea faptice, prea reci în discursurile lor. La fel ca cei mai mulţi dintre ”chat-boţi” (roboţi conversaţionali) şi asistenţi informatici, precum Siri, acestor programe le lipsesc fluiditatea şi nuanţele în ceea ce priveşte felul lor de a folosi limbajul articulat. 

Google a decis să îşi amelioreze unul dintre programele sale de inteligenţă artificială, ”hrănindu-l” cu peste 2.800 de romane de dragoste. Însă de ce a fost ales acest tip de literatură? ”Pentru că aceleaşi idei sunt exprimate în mai multe reprize, în feluri diferite”, a explicat pentru Le Monde unul dintre directorii de la Google. 

”Intrigile sunt destul de banale, ceea ce înseamnă că aceste romane repetă aceleaşi idei de mai multe ori. Este foarte util pentru un sistem de învăţare folosit de maşini, care învaţă mai bine atunci când au la dispoziţie mai multe exemple”, a adăugat el. 

Citind acelaşi scenariu de peste două mii de ori, povestit prin cuvinte, formule şi fraze diferite, maşina ar trebui astfel să îşi dezvolte un limbaj mai nuanţat, consideră cercetătorii americani.  

”Este un nou mijloc de a genera fraze care au un aer mai natural - şi care, pe termen lung, ar putea facilita interacţiunea cu numeroase produse Google. Acestea s-ar putea exprima într-o manieră mai puţin robotizată şi vor fi mai uşor de înţeles”, au declarat inginerii companiei americane. 

Aceeaşi echipă ar fi putut să folosească şi alte tipuri de literatură, precum cea pentru copii, care ar putea să pară ideală pentru învăţarea limbajului. Însă literatura pentru copii se bazează pe un vocabular care este mai puţin bogat. 

”Folosim romanele de dragoste doar pentru acest proiect de cercetare”, precizează reprezentanţii Google. ”Proiectul nu va apărea direct şi imediat în produsele noastre, deci, nu vă îngrijoraţi, nu vor exista fraze «fierbinţi» în aplicaţiile noastre!”, au adăugat ei. 

Alţi cercetători se bazează şi ei pe dialoguri din filme şi seriale TV pentru a învăţa maşinile ”să vorbească” într-o manieră cât mai apropiată de limbajul uman. Recent, un chatbot s-a inspirat din scenariul serialului ”Silicon Valley”, cu intenţia de a imita personalităţile actorilor - de fapt, manierele lor de a vorbi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.