Gigel Ştirbu, deputat PNL şi preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, a declarat, luni, că Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal a hotărât în unanimitate depunerea unei moţiuni simple la adresa ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu. El a precizat că USR şi PMP şi-au manifestat disponibilitatea de a semna moţiunea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Săptămâna trecută, în plenul Camerei Deputaţilor, am anunţat că voi propune Biroului Executiv al Partidului Naţional Liberal depunerea unei moţiuni simple la adresa actualului ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, George Vladimir Ivaşcu. Astăzi, în unanimitate, Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal a hotărât depunerea acestei moţiuni simple de către grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal de la Camera Deputaţilor”, a anunţat Ştirbu, la finalul reuniunii Biroului Executiv al PNL.

Potrivit lui Gigel Ştirbu, prin această moţiune simplă, PNL îi solicită ministrului să vină în faţa Parlamentului şi să spună care este stadiul pregătirii manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

„Motivaţiile care au stat la baza acestei propuneri sunt nenumărate. Daţi-mi voie să vă spun numai câteva dintre ele. Anul 2018 este poate cel mai important an pentru românii de pretutindeni. Anul acesta sărbătorim Centenarul Marii Uniri. Se împlinesc 100 de ani de când naţiunea română a săvârşit actul de unire a tuturor teritoriilor în care românii sunt majoritari. Ca atare, solicităm prin această moţiune simplă la adresa ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale ca domnia sa să vină în faţa Parlamentului şi să spună care este stadiul pregătirii acestor manifestări”, a spus Ştirbu.

„După cum ştiţi, în ultimele zile, în spaţiul public au ieşit mai multe situaţii din această instituţie, şi anume că cele 2.048 de proiecte care au fost avizate şi propuse spre finanţare de către fostul ministru al Culturii, respectiv domnul ministru Lucian Romaşcanu, printr-o decizie unilaterală a actualului ministru, au fost radiate. Ceea ce înseamnă că la sfârşitul primului trimestru din anul Centenar nu avem în acest moment nici un fel de proiect finanţat, finanţabil, avizat sau aprobat de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Ceea ce ne duce cu gândul, luând în calcul faptul că există şi o lege a achiziţiilor publice, că în acest an vom avea pur şi simplu o batjocură la adresa acestei mari sărbători a tuturor românilor”, a adăugat deputatul PNL.

Gigel Ştirbu a făcut referire şi la proiectul pentru realizarea statuii Marii Uniri de la Alba Iulia, MCIN „refuzând cu obstinaţie” semnarea contractului de pornire a lucrărilor.

„Există la ora actuală un proiect pentru realizarea statuii Marii Uniri de la Alba Iulia, un concurs, o licitaţie de proiecte câştigat de sculptorul Buculei, care în acest moment nu poate să îşi ducă la îndeplinire acest mare sau grandios proiect, deoarece Ministerul Culturii refuză cu obstinaţie semnarea contractului de pornire a lucrărilor. Acest proiect a fost pierdut de Ministerul Culturii”, a spus deputatul.

„Iată-ne aproape la sfârşitul primului trimestru din acest important an suntem în situaţia în care Ministerul Culturii ne demonstrează din nou că are la nivelul conducerii acestei instituţii persoane de o incapacitate managerială crasă, sau mai bine spus oameni care nu gândesc româneşte. Şi ca atare, am luat decizia de a depune această moţiune simplă la adresa acestei instituţii şi acestei persoane care conduce această instituţie”, a adăugat Ştirbu.

Deputatul Gigel Ştirbu a precizat că USR şi PMP şi-au manifestat disponibilitatea de a semna această moţiune simplă.

„Am făcut invitaţie tuturor colegilor din opoziţie, atât colegilor din USR, cât şi colegilor din PMP. Aceştia şi-au oferit disponibilitatea de a semna alături de Partidul Naţional Liberal moţiunea iniţiată de noi”, a spus Gigel Ştirbu.

Până la momentul publicării acestei ştiri, ministrul Culturii nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere. 

Săptămâna trecută, George Ivaşcu a spus, la emisiunea „România 9” difuzată de TVR 1, că a fost „paralizat” de unele proiecte dedicate Centenarului pe care le-a găsit în minister, între care s-au numărat o carte despre boli, spectacole de poezie patriotică şi un turneu judeţean de fotbal.

Ministrul Culturii a precizat că manifestările pentru celebrarea Centenarului nu se vor încheia pe 31 decembrie. Acţiunile se vor desfăşura pe parcursul mai multor ani, în concordanţă cu datele şi documentele istorice.

„În 27 martie vom putea spune că începem. Spun această dată pentru că e nevoie în primul rând de reglementare legislativă. Li s-au promis oamenilor bani, dar nu exista o ordonanţă de urgenţă prin care să existe mecanismul legal de plată. Noi asta facem acum”, a explicat ministrul.

Tot săptămâna trecută, Gigel Ştirbu, deputat PNL şi preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, a declarat pentru News.ro că grupul său parlamentar va depune moţiunea simplă împotriva ministrului George Ivaşcu.

Ştirbu a precizat că, după solicitarea făcută miercuri în plenul Camerei Deputaţilor către PSD - de a-l demite pe George Ivaşcu din funcţia de ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale -, a discutat cu ceilalţi membri ai partidului său, iar în maxim două săptămâni o moţiune simplă va fi citită.

Deputatul a anunţat încă de marţi că va solicita PSD să îl revoce din funcţie pe Ivaşcu, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, PNL va depune o moţiune simplă.

Privitor la modificarea Ordonanţei de Urgenţă 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administraţiei publice centrale cu privire la Centenarul României, Ştirbu a afirmat: „Îmi întăreşte convingerea că în spatele validării proiectelor şi a acestor disensiuni dintre cei de la PSD se află chestiuni financiare. E clar că totul se reduce la bani”.

În bugetul MCIN există 150 de milioane de lei alocaţi special pentru anul Centenar, pentru departamentul din subordinea directă a ministrului Culturii, după cum a precizat marţi deputatul Ştirbu.

George Ivaşcu a fost invitat, de la preluarea mandatului, pe 29 ianuarie, de patru ori să se întâlnească cu membrii Comisiei pentru cultură din Cameră. De fiecare dată a absentat fără a motiva, după cum a anunţat preşedintele comisiei la şedinţa de marţi, când ministrul l-a trimis pe secretarul de stat Gheorghe Popa să îi ţină locul.

În plus, miercuri, George Ivaşcu ar fi trebuit să fie prezent şi la şedinţa Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru întregirea Neamului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.