Instituţiile de cultură din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) au primit marţi fişa de buget cu doar 22% din necesar, afirmă deputatul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru Cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit managerilor instituţiilor de cultură, "bugetele pentru bunuri şi servicii au fost reduse cu 50% faţă de anul trecut, iar  la capitolul investiţii banii nu există", spuen Gigel Ştirbu. 

"Acţiunile de conştientizare a Guvernului actual că domeniul cultural se află în cea mai profundă criză, de după Revoluţia din 1989 (...). Deşi în programul de guvernare al PSD, este scris negru pe alb că "banii investiţi în cultură sunt bani investiţi în viitorul societăţii româneşti. Cultura are nevoie de investiţii urgente. Guvernul îşi asumă majorarea an de an a bugetului pentru investiţii în domeniul cultural, cu peste 50%, astfel încât acesta să ajungă în anul 2020 la o valoare care să satisfacă de o manieră rezonabilă necesităţile domeniului", în realitate, cultura a ajuns un ghemotoc de aruncat la coş de actualii guvernanţi", a precizat Gigel Ştirbu. 

Deputatul avertizează: "România se îndreaptă spre dezastru cu această filozofie bugetară şi guvernare lăutărească. Guvernul ne demonstrează zilnic de uriaşa incapacitate managerială şi din cauza aceasta, România se confruntă cu dezastrul bugetar pe toate planurile. Iată că situaţia este generală si nu se regăseşte numai la nivelul primăriilor. Există risc de calamitate în administraţia locală în care foarte multe localităţi o să rămână fără resursele necesare pentru a putea furniza importante servicii publice către cetăţenii români".

În urma discuţiilor pe care le-a avut cu mai mulţi manageri de instituţii de cultură din subordinea MCIN, preşedintele Comisiei de Cultură afirmă că a stabilit că "trebuie identificate soluţii de rezolvare a acestei crize culturale nemaiîntâlnite, altfel PSD va fi vinovat de dezastrul din cultura românească şi de regresul care s-a înregistrat la nivelul întregului sistem, din cauza incompetenţei crase a  guvernării din ultimii ani". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.