Germania a restituit, vineri, Mexicului şi Guatemalei mai multe obiecte şi sculpturi din epoca maya ascunse în 2007 de un bărbat într-o pivniţă înainte de a fi descoperite de poliţie anul trecut, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele 13 obiecte, a căror autenticitate a fost certificată, sunt figurine sau vase realizate între anii 250 şi 850 î.e.n de poporul maya. 

Ceremonia de restituire a avut loc la Berlin, la reprezentanţa landului Saxonia-Anhalt, unde au fost prezentate anul trecut. 

Premierul landului, Reiner Haselhoff, a predat artefactele ambasadorilor Guatemalei, Jorge Lemcke Arevalo, şi Mexicului, Francisco Quiroga.              

Unsprezece dintre artefacte au fost produse în Guatemala şi două figurine provin din Teotihuacan, cel mai mare oraş din America precolumbiană, situat la aproximativ 40 de kilometri de Mexic. 

Poliţia a descoperit cele 13 piese într-o fermă din oraşul Klötze, în landul Saxonia-Anhalt, din estul ţării.

În 2007, fostul proprietar a îngropat în pivniţa sa două puşti datând din al Doilea Război Mondial care i-au aparţinut bunicului său, precum şi obiectele în cauză. 

Afirmând că vrea să le predea justiţiei, deţinerea lor fiind ilegală, el a contactat forţele de ordine în 2020 şi le-a indicat locul în care le-au îngropat. 

Poliţiştii au găsit armele şi, spre mirarea lor şi a noului proprietar, artefactele învelite în hârtie de ziar, a indicat Parchetul. 

Nu a fost deschisă o achetă deoarece faptele s-au prescris.                

Potrivit landului Saxonia-Anhalt, obiectele au fost probabil furate de hoţii de morminte din Guatemala şi Mexic înainte de a fi vândute pe piaţa neagră.                

Bărbatul a afirmat că nu ştie de unde provin, nici valoarea lor reală. Potrivit mai multor publicaţii germane, el a declarat că le-a cumpărat pentru mai puţin de 100 de euro de la un târg de vechituri din Leipzig în 2003. 

Pe piaţa de artă, micile figurine se vând cu preţuri între 1.500 şi 2.000 de euro bucata, potrivit documentelor experţilor prezentate în conferinţă.                

Vânzările la licitaţii de artefacte din această epocă nu sunt rare în Germania. În septembrie, o casă din Munchen a scos la vânzare mai mult de 300 de obiecte, toate însoţite de certificat care dovedea că se află legal în Germania. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.