Aşezarea dacică de la Tirighina- Barboşi, cel mai vechi monument istoric din sudul Moldovei, urmează să fie amenajat de Primăria Galaţi printr-un proiect cu fonduri europene, pentru a fi putea fi vizitat de turişti. Acest lucru va putea fi posibil întrucât a fost finalizată cercetarea arheologică, fiind făcute şi noi descoperiri cum ar fi zidurile turnului central al Castellumului roman, locuinţe romane, dar şi un bogat material ceramic şi numismatic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primăria Galaţi a hotărât punerea în valoare a potenţialului turistic şi ştiinţific a celui mai vechi monument istoric din sudul Moldovei, Aşezarea dacică, Castrul şi Castellum roman de la Tirighina Barboşi, a anunţat, vineri într-un comunicat, Biroul de Presă al Primăriei.

În acest sens echipa de arheologi de la Muzeul de Istorie ”Paul Păltânea” din Galaţi a realizat cercetarea arheologică preventivă, în perioada mai - iunie, pe o suprafaţă afectată de proiectul de finanţare europeană de 800 metri pătraţi.

Complexul de fortificaţii romane de la Barboşi este format dintr-o davă dacică suprapusă de un Castellum roman, delimitate de dealul Tirighina. În cursul săpăturilor au fost descoperite zidurile turnului central al Castellumului roman, folosit ca punct de observaţie şi supraveghere a navigaţiei pe Siret şi Dunăre. De asemenea, au fost descoperite ziduri de incintă ale Castrului roman, locuinţe romane, dar şi un bogat material ceramic şi numismatic. Aceste artefacte vor fi restaurate, conservate şi valorificate ştiinţific şi turistic. 

Reprezentanţi ai Primăriei Galaţi au precizat că valoarea proiectului s-ar putea ridica la suma de 4,5 milioane de euro.  

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Raluca Ardean, cercetare arheologică a costat 305.830 de lei, după ce Primăria a încheiat un parteneriat cu Muzeul de Istorie din Galaţi şi a organizat o licitaţie publică în acest sens. 

Acest proiect vine după aproape 25 de ani de când Muzeul de Istorie din Galaţi solicită reînceperea cercetării arheologice la situl Tirighina- Barboşi, unde se află vestigiile unei aşezări romane din sec. 2-3 dHr, formată pe ruinele unei dave dacice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.