Gala Premiilor Uniunii Teatrale din România 2018 va avea loc pe 7 mai, la Alba Iulia. Horaţiu Mălăele va primi premiul de excelenţă din partea Senatului UNITER, iar regizorul Alexandru Dabija se va număra printre personalităţile de teatru premiate pentru întreaga activitate. Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ au fost nominalizaţi pentru cel mai bun actor, respectiv cea mai bună actriţă în rol principal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale.

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa din data de 26 februarie, Senatul a acordat premiul de excelenţă actorului şi regizorului Horaţiu Mălăele, şi premiul pentru întreaga activitate: actriţei Ileana Stana-Ionescu, actorului Anton Tauf, regizorului Alexandru Dabija, scenografului Doru Păcurar şi Sorinei Bălănescu, care s-a remarcat în critică şi istorie teatrală.

Senatul UNITER a acordat un premiu special Universităţii de Arte din Târgu-Mureş pentru contribuţia întregului corp universitar la dezvoltarea vieţii teatrale şi culturale naţionale.

Un alt premiu special a fost acordat Festivalului Internaţional de Teatru „POVEŞTI” organizat de Teatrul de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia.

Un premiul special a fost acordat şi echipei Teatrului „Ion Creangă” pentru diversitatea şi mobilitatea proiectelor dedicate spectatorilor de toate vârstele, în condiţiile lipsei unui sediu propriu din anul 2009.

Pentru a XXVI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Călin Ciobotari şi Alina Epîngeac.  Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2017.

Nominalizate pentru anul teatral 2017, la categoria „Cel mai bun spectacol”, sunt: „Deşteptarea primăverii”, de Frank Wedekind, poem teatral rock (regia Vlad Cristache la Teatrul Mic Bucureşti), „Oraşul nostru”, după piesa lui Thornton Wilder (regia Cristian Ban la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad) şi „Rambuku”, de Jon Fosse (adaptarea Anca Măniuţiu, regia Mihai Măniuţiu la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara).

Pentru premiul „Cea mai bună regie” sunt nominalizaţi: Radu Afrim („Dacă am gândi cu voce tare”, de Adnan Lugonić, în adaptarea regizorului la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova), Victor Ioan Frunză (spectacolul serial „Îngeri în America” - Partea I: „Sfârşitul lumii e aproape” şi Partea a II-a: „Perestroika”, de Tony Kushner, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj) şi Yuri Kordonski („Incredibila şi trista poveste a candidei Eréndira şi a bunicii sale fără suflet”, de Gabriel García Márquez, la Teatrul German de Stat Timişoara).

La categoria „Cea mai bună actriţă în rol principal” sunt în competiţie: Silvana Mihai pentru rolul Wendla Bergmann din spectacolul „Deşteptarea primăverii”, Mariana Mihuţ pentru rolul Regina Marguerite din spectacolul „Regele moare” de Eugène Ionesco (regia Andrei şi Andreea Grosu la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti) şi Olga Török pentru rolul Eréndira din spectacolul „Incredibila şi trista poveste a candidei Eréndira şi a bunicii sale fără suflet”.

La categoria „Cel mai bun actor în rol principal” au fost nominalizaţi: Andrei Huţuleac pentru rolul titular din spectacolul „Hamlet”, de William Shakespeare (direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis Bucureşti), Victor Rebengiuc pentru rolul „Bérenger întâiul” din spectacolul „Regele moare”, şi Ervin Szűcs pentru rolul Prior Walter din spectacolul serial „Îngeri în America”.

La categoria „Cea mai bună actriţă în rol secundar” au fost nominalizate: Natalia Călin pentru rolul Tania din spectacolul „Şi negru şi alb şi gri” (textul şi regia Mimi Brănescu la Teatrul Metropolis Bucureşti), Emőke Kató pentru rolurile din spectacolul serial „Îngeri în America” şi Ada Lupu pentru rolul Fiica din spectacolul „Măcelăria lui Iov”, de Fausto Paravidino (regia Radu Afrim la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi).

La categoria „Cel mai bun actor în rol secundar” au fost nominalizaţi: Zsolt Bogdán pentru rolul Roy M. Cohn din spectacolul serial „Îngeri în America”, Liviu Pintileasa pentru rolul Sganarel din spectacolul „Don Juan”, adaptare după Molière (regia Andrei şi Andreea Grosu la Teatrul de Comedie Bucureşti), şi Rareş Florin Stoica pentru rolul Moritz Stiefel din spectacolul „Deşteptarea primăverii”.

Pentru cea mai bună scenografie au fost nominalizaţi: Romulus Boicu pentru decorul spectacolului „Wolfgang”, după Yannis Mavritsakis (adaptarea şi regia Radu Afrim la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ), Helmut Stürmer (decorul) şi Ioana Popescu (costumele şi desenele în nisip live) pentru spectacolul „Incredibila şi trista poveste a candidei Eréndira şi a bunicii sale fără suflet”, şi Vanda Maria Sturza pentru scenografia spectacolului „Dacă am gândi cu voce tare”, de Adnan Lugonić (adaptarea şi regia Radu Afrim la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova).

La categoria debut, sunt nominalizaţi: Codrin Boldea pentru rolul Laertes din spectacolul „Hamlet”, de William Shakespeare, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză (la Teatrul Metropolis Bucureşti); Andrei Dinu pentru regia spectacolului „Edmond”, scenariu bazat pe textul lui David Mamet (la Teatrul Municipal Baia Mare); şi Mădălin Hîncu pentru regia spectacolului „Noaptea ursului”, de Ignacio del Moral (la Teatrul de Comedie Bucureşti).

La categoria „Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic” sunt nominalizate producţiile Societăţii Române de Radiodifuziune: „Dialogurile lui Platon. Criton” (regia artistică Attila Vizauer), „Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin”, o biografie poetică dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso (scenariul de Emil Boroghină după „Tristele şi Ponticele”, scenariul radiofonic şi regia artistică Gavriil Pinte) şi „Quo Vadis”, de Henryk Sienkiewicz (dramatizarea radiofonică Rodica Suciu Stroescu, regia artistică Diana Mihailopol).

Pentru categoria „Cel mai bun spectacol de teatru TV” a fost desemnat „Visul unei nopţi de iarnă”, de Tudor Muşatescu, în regia artistică a lui Silviu Jicman, producţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de producţie a TVR).

La premiul pentru critică de teatru au fost nominalizate Oana Borş, Cristiana Gavrilă şi Doina Modola.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.