Gala Tânărului Actor HOP, care se va avea loc între 31 august şi 7 septembrie la Costineşti, prilejuieşte întâlnirea tinerilor artişti români cu profesorul Veniamin Filshtinsky de la Institutul de Artă Teatrală din Sankt Petersburg, cu regizorul Alexandru Dabija, instructorii Stephan Perdekamp şi Sarah Victoria şi cu kinetoterapeutul Andrei Flaviu Fălcuşan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dincolo de programul concursului propriu-zis, care se desfăşoară timp de 4 zile la Costineşti şi care poate fi urmărit prin transmisia live, Gala HOP oferă un program intens de lucru tinerilor artişti, ce depăşeşte cadrul şi perioada competiţiei. Între 31 august - 7 septembrie concurenţii Galei HOP vor fi implicaţi în patru ateliere diferite.

La Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti, în perioada 31 august - 2 septembrie, va avea loc atelierul "Cehov/ Étude", coordonat de Veniamin Filshtinsky, profesor de arta actorului la Institutul de Artă Teatrală din Sankt Petersburg, directorul Senatului profesorilor de teatru din cadrul Uniunii Teatrale din Rusia, director artistic al Teatrului Étude din Sankt Petersburg şi autorul lucrării "Pedagogia deschisă".

Specialist în metoda acţiunilor fizice a lui Stanislavsky, profesor invitat la şcolile de teatru din Polonia, România, USA sau Spania, Veniamin Filshtinsky consideră étude-ul ca fiind un procedeu eficient şi creativ de asimilare a sistemului stanislavskian. În egală măsură - principiu pedagogic, dar şi tehnică de antrenament actoricesc -  étude face trecerea între exerciţiile de improvizaţie şi studiul rolului.

Şi în acest an proba obligatorie pentru toţi concurenţii de la HOP este scena în doi -  Étude, la alegere, pe următoarele fragmente din opera cehoviană: Treplev - Arkadina, din "Pescăruşul", actul III, Voiniţki - Astrov, din "Unchiul Vania", actul IV şi Sonia - Elena, "Unchiul Vania", actul II. 

Mai mult, tinerii artişti au şansa de a-şi pregăti propriul étude cu profesorul Veniamin Filshtinsky, cel care susţine acest tip de antrenament şi pe care îl practică atât cu studenţii, cât şi cu actorii şi regizorii profesionişti. Regizorul Yuri Kordonsky este unul dintre elevii profesorului Filshtinsky.

La Costineşti, în perioada 4-7 septembrie va avea loc atelierul susţinut de regizorul Alexandru Dabija cu tema "Entuziasmul facil în piesele de teatru ale lui Cehov". 

Regizorul Alexandru Dabija
Regizorul Alexandru Dabija

Personalitate creatoare, o prezenţă care dinamizează scenele teatrelor din ţară, regizorul şi actorul Alexandru Dabija conduce pentru prima dată un atelier la Gala HOP. Şi-a dorit mai demult să participe şi iată că tinerii artişti ai acestei ediţii au şansa unei întâlniri unice în care regizorul îi poartă către Cehov cu câteva întrebări: Pot actorii modeşti să joace personajele modeste? Poate fi exaltarea mediocră? Este juvenilitatea o condiţie a personajelor tinere?

La celălalt pol, se situează atelierul "PEM -The Perdekamp Emotional Method", care are loc la Costineşti, în perioada 4-7 septembrie.

Conceput, iniţiat şi dezvoltat de regizorul şi scriitorul german Stephan Perdekamp, PEM este o metodă de acţiune inovativă bazată pe procesele biologice ce oferă actorilor acces la emoţiile autentice, fără să recurgă la experienţa personală şi memoria afectivă. PEM este o cale de a înţelege că profunda condiţie umană depăşeşte orice experienţă personală, ori acest lucru permite actorilor o mai mare expresivitate şi flexibilitate în crearea emoţiilor. Atelierul va fi susţinut de Stephan Perdekamp şi de Sarah Victoria - Head of the PEM - International Office PEM Master Instructor Developer of PEM Body Work.

Şi tot la Costineşti are loc şi workshop-ul Kineto, coordonat de Andrei Flaviu Fălcuşan, absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj, specializarea Kinetoterapie şi Motricitate Specială. Dimineaţa, la malul mării, tinerii îşi vor face antrenamentul zilnic.

Gala Tânărului Actor - HOP, program permanent al UNITER, este un concurs care are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic. Directorul artistic al galei este profesorul Miklós Bács.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.