Galeria Gaep participă la ediţia de anul acesta a târgului internaţional de artă modernă şi contemporană miart (1-3 aprilie, Milano) cu o prezentare duo de lucrări ale lui Sebastian Moldovan şi Mihai Plătică în secţiunea Emergent, dedicată galeriilor care prezintă artişti din noile generaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sebastian Moldovan şi Mihai Plătică folosesc desenul, obiectele sculpturale şi fotografia, uneori în moduri ingenioase, pentru a examina natura materiei. Amândoi sunt interesaţi de înţelegerea pe care o căpătăm asupra lumii prin intermediul noţiunilor de materie, spaţiu şi timp şi amândoi analizează sau deconstruiesc fenomene naturale pentru a explora teme precum vitalitatea, haosul şi regenerarea. În plus, ambii artişti ne conduc înspre un teritoriu unde reflectăm asupra a ceea ce este vizibil şi văzut versus ceea ce rămâne invizibil şi nevăzut.

Printre lucrările pe care Gaep le va prezenta la miart 2022 se numără noi desene din seria „An Unlikely Series of Fortunate Events”, începută anul trecut de Sebastian Moldovan. În această serie, artistul se „sustrage” parţial din procesul de realizare a imaginilor. În loc ca mâna lui să atingă în mod direct suprafaţa de desen, el foloseşte un dispozitiv mecanic simplu, asemănător cu o roată a olarului, şi lasă formele circulare din tuş de diferite culori să se auto-compună. Rezultatele pot fi citite atât la o scară micro, cât şi la una macro. Formele pot duce cu gândul şi la structuri celulare privite la microscop, şi la vederi din spaţiu asupra Pământului. În acelaşi timp, e posibil ca ele să nu aibă nicio legătură cu lumea pe care o ştim, din moment ce universul vizibil nouă este doar o mică parte din tot ceea ce există.

Practica fotografică a lui Mihai Plătică se bazează pe o investigare a unor parametri de analiză a materiei sau a luminii. În câteva dintre lucrările incluse în prezentarea de la miart 2022, el manipulează modelul cromatic RGB (red-green-blue) pentru a explora peisaje naturale. Miza finală a acestor lucrări este de a chestiona capacitatea fotografiei de a surprinde complexitatea realităţii. În alte lucrări, artistul juxtapune fotografiilor de peisaj elemente chimice precum o placă de niobiu sau una de vanadiu, pentru a evidenţia faptul că diverse similitudini din natură pot fi explicate dacă ne uităm cu atenţie la compoziţia materiei. Interesul lui pentru spaţiu şi univers se desluşeşte din obiecte precum o hartă din lemn a Pleiadelor, în care cele mai strălucitoare stele din grup sunt reprezentate cu ajutorul unor lentile vechi de telescop.

Ediţia de anul acesta a miart va reuni 150 de galerii din 21 de ţări. Gaep este singura galerie din România care participă. Desfăşurată cu sprijinul ICR - Institutul Cultural Român, aceasta este a cincea participare la miart pentru Gaep, după ediţiile din 2017, 2018, 2019 şi 2020 (ediţie exclusiv digitală).

Sebastian Moldovan (născut în 1982, trăieşte şi lucrează în Bucureşti) a studiat Pictura la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca. În prezent, mediile sale predilecte de exprimare sunt instalaţiile, videoul şi desenul.  A expus, printre altele, la MARe (Bucureşti, 2021), Rezidenţa BRD Scena9 (Bucureşti, 2020), Bienala Art Encounters (Timişoara, 2017), Guangdong Times Museum (Guangzhou, 2016), Osage Gallery Foundation (Hong Kong, 2015), cea de-a 55-a ediţie a Bienalei de la Veneţia (Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică, 2013) şi Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal (Sibiu, 2008 şi 2005). Gaep a prezentat trei dintre expoziţiile sale personale: Spacetime’s a Wastin’ (2021), The Uncanny Within (2017) şi / and / You Never Know What’s Off (2015).

Mihai Plătică (născut în 1983, trăieşte şi lucrează în Cluj-Napoca) a absolvit Fotografia la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Lucrările lui au fost prezentate recent în expoziţia duo Suddenly Clear (cu Diana Popuţ) la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca (2021) şi în Departures From the Sphere, o expoziţie de grup desfăşurată în trei oraşe diferite, în cadrul proiectului de coproducţie europeană Both Ways, parte din EuroScience Open Forum (ESOF2020, Trieste). Prima sa expoziţie personală la Gaep a fost Alpher-Bethe-Gamow (2021).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.