Federaţia Română a Jurnaliştilor (FRJ) MediaSind solicită Parlamentului crearea unei comisii de anchetă care să verifice modul în care sunt cheltuiţi banii publici în Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) şi Societatea Română de Televiziune (SRTv), având în vedere ”repetate încălcări ale legii” de conducerea celor două instituţii publice de presă, săvârşite şi ”cu complicitatea unor membri din Consiliile de Administraţie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Solicitarea făcută de sindicalişti a fost publicată marţi pe site-ul mediasind.ro.

”Aşa cum organizaţiile afiliate la FRJ MediaSind au semnalat în nenumărate rânduri, nu este prima dată când conducerea SRR este acuzată de cheltuirea, în mod discreţionar, a fondurilor publice. Chiar în ultimul său raport, Curtea de Conturi a confirmat jaful din Radioul Public. Astfel, inspectorii instituţiei de control au constatat, printre altele, remunerarea ilegală a membrilor Consiliului de Administraţie şi ai Comitetului Director prin contracte civile, încheierea unor contracte de achiziţie de servicii prin eludarea prevederilor legale, înregistrarea incorectă a veniturilor realizate cu scopul ocolirii obligaţiilor către Bugetul de Stat, repartizarea profitului, încheierea unor contracte preferenţiale cu diverse societăţi comerciale, fapte ce au produs serioase prejudicii bugetului instituţiei”, au scris reprezentanţii sindicatului.

În aceeaşi document, conducerea SRTv este acuzată de aceleaşi practici. 

Deşi Tribunalul Municipiului Bucureşti a confirmat statutul de instituţie publică ce trebuie să respecte prevederile Legii nr. 544-2001, sindicaliştii spun că reprezentanţii conducerii SRTv a refuzat să pună la dispoziţia membrilor afiliaţi din instituţie, răspunsuri la întrebări precum: ce sume a cheltuit administraţia SRTV pentru achizionarea a 140 de autoturisme, în urma contractului încheiat cu BCR leasing, cum au fost repartizate aceste autoturisme, având în vedere faptul că societatea are aproximativ 60 de conducători auto angajaţi, care au fost funcţiile de conducere ce au beneficiat de aceste autoturisme şi care au fost criteriile după care au fost repartizate, şi care sunt casele de avocatură cu care SRTv a încheiat contracte de asistenţă juridică, din 2012 până în prezent.

Ei ar dori să primească explicaţii şi legat de tranzacţia încheiată de conducerea SRTV cu Marian Traian Drumcea, privind reangajarea acestuia, fără concurs, la Serviciul Juridic, şi apoi numirea lui în funcţia de director al Departamentului juridic al SRTv, dar şi expunerea de motive, nota de fundamentare inclusiv anexe, avizele Consiliului Director, hotărârile Consiliului de Administraţie şi ordinul preşedintelui-director general privind reangajarea, transformarea Serviciului juridic în departament şi numirea lui Marian Traian Drumcea în funcţia de director al Departamentului juridic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.