Franţa va restitui unei familii de evrei un tablou de Gustav Klimt care i-a fost furat în 1938, în Austria, a anunţat luni ministrul francez al Culturii, Roselyne Bachelot, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Rosiers sous les arbres" al pictorului austriac va fi înapoiat familiei Norei Stiasny, victimă a Holocaustului, care a fost deposedată în timpul unei sesiuni de vânzări forţate în august 1938. 

Tabloul este pentru moment inalienabil în virtutea legii, pentru că aparţine colecţiilor naţionale. Dar "guvernul va prezenta din moment ce va fi posibil un proiect de lege" pentru a permite această restituire, a precizat ministrul. Este vorba despre "singura pictură de Gustav Klimt pe care o deţinea Franţa", a subliniat ministrul, într-o conferinţă de presă. 

Lucrarea era expusă la Musée d'Orsay, după ce a fost achiziţionată în 1980. În epocă, nu se ştia de jaf. "În ultimii ani a fost stabilită adevărata provenienţă a tabloului", a adăugat Roselyne Bachelot, ceea ce i-a determinat pe descendenţi să ceară restituirea la sfârşitul lui 2019. 

"Rosiers sous les arbres este martor al vieţilor pe care o voinţă criminală a încercat cu obstinaţie să le facă să dispară", a comentat ministrul pe Twitter. 

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.