Franţa şi Egiptul şi-au exprimat disponibilitatea de a ajuta la restaurarea Muzeului Naţional din Rio de Janeiro, a cărui colecţie de peste 20 de milioane de artefacte a fost distrusă de incendiul care a izbucnit duminică noapte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a precizat într-un discurs ţinut la muzeul Luvru din Abu Dhabi că Franţa este dispusă să contribuie la restaurare.  

„Vreau să exprim solodaritatea autorităţilor franceze în urma tragicului incendiu care a devastat duminică un loc cultural de excepţie. Muzeul Naţional din Rio de Janeiro este una dintre bijuteriile Braziliei. Găzduia colecţii de paleontologie, artefacte greco-romane, o colecţie egipteană şi cele mai vechi fosile umane descoperite în Brazilia”, a spus ministrul citat de AFP. „La fel ca Luvru, este un simbol al dialogului culturilor. Odată cu flăcările, a dispărut o parte din memoria umanităţii”.

Egiptul a cerut luni un raport detaliat privind artefactele egiptene care se aflau în muzeul din Brazilia. Secretarul general al Consiliului Suprem pentru Antichităţi, Moustafa el Waziri, şi-a exprimat - printr-un comunicat - regretul faţă de cele întâmplate duminică şi a spus că incendiul a cauzat o pierdere fatală pentru patrimoniul istoric şi uman.

El a punctat că Egiptul este gata să trimită experţi şi să colaboreze cu oficialii muzeului la restaurarea nepreţuitelor artefacte care au fost afectate de foc, aşa cum a solicitat guvernul brazilian.

Inaugurat în 1818, Muzeul National din Rio de Janeiro era cel mai mare muzeu de istorie naturală şi antropologie din America de Sud, cu o colecţie de peste 20 de milioane de piese şi o bibliotecă ce adăpostea mai mult de 530.000 de titluri.

Directoarea adjunctă a muzeului, Cristina Serejo, a explicat că în spatele acestei tragedii „stau lipsa de bani şi o birocraţie prea mare”. Ea a asigurat că detectoarele de fum nu funcţionau şi că muzeul nu avea asigurare de incendiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.