Sindicatul Naţional de Teatru Privat (SNDTP) din Franţa solicită spectatorilor "o donaţie în bilet" pentru a-i ajuta pe profesioniştii din sectorul cultural, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ideea a fost împrumutată de la spectatorii unguri. Pe 11 martie, atunci când majoritatea teatrelor franceze jucau încă fără să ştie că sunt ultimele reprezentaţii, Péter Szantai a publicat pe pagina de Facebook un apel pentru donaţii: "Am şase locuri la teatru şi patru locuri la concert pentru următoarele săptămâni. Nu vreau să mai cer rambursarea banilor şi sper că asta îi va putea ajuta pe artişti, administratorii de săli şi pe oamenii care montează spectacole".   

În Franţa, directorul Centrului Naţional Dramatic din Rouen David Bobée le-a cerut câteva zile mai târziu spectatorilor care pot urma exemplul ungurilor: "Preşedintele Republicii ne invită să inventăm noi solidarităţi. Fac apel deci la capacitatea noastră de a inventa aceste noi solidarităţi cu scopul de a putea traversa această încercare colectivă: echipe artistice, echipa CDN şi echipa publicului". 

Alţi directori de teatre au urmat mişcarea şi, marţi Sindicatul Naţional al Teatrelor Private (SNDTP) a făcut apel la rândul său la cei care deţin bilete să nu ceară banii înapoi. "În faţa crizei financiare majore cu care se vor confrunta producătorii de spectacole şi ansamblul filierei de creaţie, SNDTP invită spectatorii să facă o donaţie constând în biletele lor". 

"Principala noastră preocupare este de a evita orice fel de panică, explică pentru Le Figaro Bertrand Thamin, preşedintele SNDTP şi de altfel directorul Teatrului din Montparnasse. De aceea, cerem spectatorilor, în măsura în care este posibil, să ne acorde timp. Nu ne îndoim că într-o zi vom vedea lumina de la capătul tunelului...". 

"Dacă izolarea durează de la trei la cinci săptămâni, mare parte dintre spectacole vor fi reluate fără prea mari probleme. Mai mult de atât, va fi dificil". 

Până acum, apelul a fost primit favorabil. Transmis către cei 50.000 de admiratori ai Teatrului din Montparnasse, primele răspunsuri au fost pozitive: "Avem norocul să avem relaţii construite cu cei pe care nu îi numim clienţi, ci spectatorii noştri. Se schimbă foarte mult". 

Sindicatul a făcut apel la susţinere din partea Guvernului, solicitând o degrevare fiscală care să-i determine pe spectatori să fie solidari.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.