Universitatea din Texas a pus la dispoziţia publicului, online, mai mult de 27.000 de imagini arhivate ale laureatului cu Nobel Gabriel García Márquez. O parte a arhivei este accesibilă, inclusiv scrieri, 22 de albume şi notiţe, un memoriu, scenarii, fotografii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Oricine are acces la internet poate să pătrundă în arhiva Garcia Márquez", a spus Jullianne Ballou, bibliotecară la Harry Ransom Center, centrul de documentare literară al Universităţii din Texas. "De-a lungul a 50 de ani, conţinutul arhivei reflectă energia şi disciplina lui Marquez şi face o analiză intimă în opera scriitorului". 

De când a fost deschisă arhiva pentru cercetare în 2015, a devenit una dintre cele mai frecventate colecţii ale Harry Ransom Center. 

Acest proiect digitizat, "Sharing ‘Gabo’ with the World: Building the Gabriel García Márquez Online Archive from His Papers at the Harry Ransom Center" a fost posibil prin fondurile acordate de The Andrew W. Mellon Foundation.

"Mama, fratele meu şi cu mine am sperat ca arhiva tatălui meu să poată fi consultată de un public cât mai larg", a spus Rodrigo García, unul dintre fiii scriitorului, într-un comunicat. 

Proiectul, care include texte atât în engleză cât şi în spaniolă, a fost realizat în 18 luni cu ajutorul arhiviştilor, bibliotecarilor, studenţilor, IT-iştilor şi conservatorilor. 

Arhiva a fost achiziţionată pentru 2,2 milioane de dolari şi a ajuns la Austin, Texas, în noiembrie 2014, potrivit El Pais. 

Gabriel García Márquez s-a născut pe 6 martie 1927, în Aracataca, Columbia, şi a murit pe 17 aprilie 2014, în Ciudad de México, la vârsta de 87 de ani. Scriitorul a fost laureat al premiului Nobel pentru Literatură în anul 1982, pentru roman şi proză scurtă. Printre cele mai cunoscute romane ale sale, care se înscriu în universul ”realismului magic”, se află volume precum ”Un veac de singurătate”, ”Toamna patriarhului”, ”Cronica unei morţi anunţate”, ”Dragostea în vremea holerei”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.