Expoziţia de fotografie "Oraşe în rezumat. Pieţe din Europa şi istoriile lor - Un proiect de antropologie vizuală", de Cătălin D. Constantin, va fi organizată, în perioada 5 noiembrie - 13 decembrie, la Accademia di Romania in Roma, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vor fi expuse în Galeria Accademia di Romania in Roma circa 60 de fotografii. Selecţia porneşte de la un număr de 100 de pieţe din peste 20 de ţări europene, printre care Cehia, Slovacia, Spania, Olanda, România, Muntenegru, Portugalia, Italia, Croaţia. 

Expoziţia include o importantă componentă video: un film cu o durată de aproximativ 30 de minute va fi proiectat în expoziţie şi imagini în mişcare realizate în diverse pieţe din Europa de tipul time lapse.

Expoziţia propune o schimbare a perspectivei asupra pieţelor din oraşele Europei. În metropole sau în burguri, piaţa este spaţiul cel mai important. Acolo duc arterele principale, acolo se află cele mai semnificative clădiri şi statui. O piaţă de oraş european e un rezumat istoric, arhitectonic, cultural, social şi tocmai de aceea, un spaţiu privilegiat.

Fotografiile din expoziţie, realizate cu o dronă profesionistă, redau o perspectivă aeriană asupra pieţelor din câteva oraşe istorice europene.

Pieţe celebre din capitale cunoscute sunt puse alături de pieţe anonime, dar nu mai puţin interesante. Spaţiul geografic al pieţei e firul roşu al acestei expoziţii. Punctul de pornire îl reprezintă o constatare cât se poate de evidentă, dar ale cărei consecinţe sunt importante nu doar asupra vizualului, ci şi asupra înţelegerii pieţei ca fenomen istoric şi cultural: nu poţi să vezi în întregime o piaţă, din piaţă. Excepţie fac, desigur, acele oraşe istorice unde un turn de catedrală te lasă să ai o imagine de ansamblu a spaţiului, de la o înălţime totuşi nu foarte mare.

Fotografia din dronă e una dintre foarte puţinele situaţii în care limbajul tehnic şi cel plastic se suprapun atât de reuşit. Privirea de sus este, aproape fără excepţie, spectaculoasă. Perspectiva aeriană are însă şi avantajul că te face să înţelegi ceea ce, la pas prin piaţă, poţi doar intui: o structură de profunzime. Şi, de aici, încercarea expoziţiei de a schimba, la figurat de data aceasta, perspectiva asupra pieţelor. Deşi există numeroase studii, filme documentare, expoziţii referitoare la destinul unor pieţe individuale, o perspectivă de ansamblu, la nivel de continent, a fost de foarte puţine ori încercată. Din acest punct de vedere, expoziţia reprezintă o premieră.

Cătălin D. Constantin este editor de carte şi antropolog. Predă cursuri la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Teza de doctorat, susţinută la Facultatea de Litere şi publicată în 2013, a avut ca temă viaţa cotidiană în oraşele româneşti la începutul secolului XX, pornind de la jurnale inedite de epocă. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie şi de a călători, Cătălin D. Constantin a susţinut, în 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“.

A coordonat mai multe colecţii de beletristică şi a editat numeroase volume de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Cea mai recentă carte pe care a scris-o, „Oraşe în rezumat. Pieţe din Europa şi istoriile lor”, reprezintă o lectură culturală şi antropologică. Volumul „Ferestre din Bucureşti şi poveştile lor”, apărut în 2015 sub coordonarea sa, reeditat în 2019, a urcat în câteva săptămâni de la apariţie pe locul 1 în topul vânzărilor de carte din România. Realizează cercetări antropologice de teren în aşezările aromâne din Munţii Pindului. De asemenea, coordonează de 5 ani seria săptămânală „Conferinţele de joi”, de la Palatul Suţu, Muzeul Bucureştiului.

A avut expoziţii de autor în peste 20 de oraşe din România, Spania, Turcia, Bulgaria, Azerbaidjan, Georgia, Polonia, Grecia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.