Vernisajul expoziţiei „Zeii de împrumut ai Vienei. Martori împietriţi”, semnată de fotografa Christine de Grancy, va avea loc în 19 ianuarie, la ora 15.00, la Sala Multimedia - Casa Albastră (Piaţa Mare 5, Sibiu), şi va rămâne deschisă până la data de 4 februarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Apreciat de vizitatori de pe toate meridianele, acest proiect de cercetare realizat timp de câteva decenii ajunge la Sibiu graţie colaborării între Muzeul Naţional Brukenthal şi Forumul Cultural Austriac.

Din 1975, Christine de Grancy urcă pe acoperişurile Vienei pentru a studia edificii politice, sociale, ştiinţifice, artistice, culturale şi religioase din perspectiva statuilor care le împodobesc, adesea greu vizibile de la nivelul străzii.

Proiectul său surprinde teatralitatea arhitecturii vieneze şi analizează ideea generală de scenografie urbană - în acest decor, personajele, zei şi zeiţe plasaţi acolo de puteri demult apuse, sunt observatorii tăcuţi ai istoriei noastre. Parafrazându-l pe Arthur Schnitzler - „Ceea ce a fost, este!” - fotografiile lui Christine de Grancy vorbesc despre trecut şi despre consecinţele acestuia asupra prezentului. Arta ei aduce laolaltă amintiri, iluzii, proiecţii ale viitorului şi realitate, pe care artista le îmbină cu minuţiozitate.

„Istoriile în imagini surprinse de Grancy conţin note de ironie, dar şi semnificaţii mai profunde. De ce, tocmai în Viena lui Sigmund Freud, nu există o statuie a lui Mnemosyne, zeiţa memoriei? Să fie doar o coincidenţă faptul că o statuie a lui Fama, zeiţa zvonurilor, tronează pe acoperişul Hofburg-ului? De ce Pallas Athena, zeiţa înţelepciunii şi a războiului, păzeşte Parlamentul purtând-o în palmă pe Nike, zeiţa victoriei? La vremea respectivă, poate că simboliza dorinţa de democraţie - dar astăzi? Şi totuşi, ce caută un îmblânzitor de cai în faţa aceleiaşi clădiri? Ruşine celui care gândeşte ceva nelalocul lui despre toate acestea!”, spune curatoarea expoziţiei, actriţa Mercedes Echerer.

Christine de Grancy a străbătut o jumătate de lume pentru a realiza fotografiile care au consacrat-o, ceea ce a dus-o în numeroase călătorii peste tot prin lume: în Grecia, Rusia, Japonia, SUA, Algeria, Sahara Occidentală, Portugalia, China, Tibet, Pakistan, Turcia, Georgia, Niger şi Mali. Christine de Grancy s-a format ca artistă ceramistă şi graficiană la Graz. Din 1963 trăieşte şi lucrează la Viena, unde a lucrat mulţi ani ca director artistic în agenţii de publicitate, înainte de a se dedica exclusiv fotografiei, si mai ales celei de teatru, un gen pe care l-a regândit şi revoluţionat.

Această expoziţie este prezentată la Sibiu, ca parte a unui turneu prin România, cu ocazia aniversării a celor 50 de ani de existenţă a Departamentului pentru Afaceri Culturale al Ministerului austriac al Afacerilor Europene şi Internaţionale.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.