Fotografa Annie Leibovitz este câştigătoarea Premiului "William Klein", ediţia a doua, acordat de Academia de Arte Frumoase din Franţa, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Creat în 2019, acest premiu acordat la fiecare doi ani de Academie a fost creat pentru a-i aduce omagiu fotografului cunoscut pentru imaginile sale impresionante. 

La prima ediţie de acum doi ani, fotograful indian Raghu Rai a primit trofeul şi 120.000 de euro recompensă. 

Născută în 1949 în Connecticut, Annie Leibovitz a devenit cunoscută datorită fotografiilor sale pentru revista Rolling Stone, din 1970 până în 1983. 

În 1972, ea a realizat o imagine care va face înconjurul lumii: cea a preşedintelui Nixon în timp ce părăseşte Casa Albă în elicopter. Apoi, în 1980, a făcut o altă şedinţă de fotografie, considerată una dintre cele mai importante din carieră: cea cu John Lennon şi Yoko Ono. O şedinţă foto istorică, căci este vorba despre ultimele fotografii cu muzicianul: câteva ore mai târziu el era asasinat. Fotografiile sale au făcut înconjurul lumii, în special cea în care John Lennon apare nud, îmbrăţişându-şi soţia.

În 1983, Leibovitz realizează pentru Vanity Fair un portret care va stârni multe comentarii: cu actriţa Demi Moore, însărcinată şi nud. O fotografie devenită foarte cunoscută, copiată de nenumărate ori şi care i-a inspirat pe alţi artişti, precum Banksy în 2006. 

În 1998, Annie Leibovitz va începe să facă fotografie de modă, lucrând pentru revista Vogue. De-a lungul carierei sale, ea va imortaliza numeroase personalităţi, de la regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii la Barack Obama, Serena Williams sau Kim Kardashian. 

În 2018, ea l-a urmărit pe preşedintele Emmanuel Macron timp de patru zile, pentru o serie de fotografii publicate în Vanity Fair. 

Fotografa este şi autoarea "Women", album ce redă curajul femeilor din toate categoriile sociale.   

O expoziţie cu operele sale special concepută pentru Academia de Arte Frumoase va fi prezentată din 27 octombrie până în 28 noiembrie 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.