Cho Yoon-Sun, fost ministru al Culturii în Coreea de Sud, a fost condamnată marţi, la recurs, la doi ani de închisoare pentru rolul său în stabilirea unei "liste negre" de aproape 10.000 de artişti care au criticat-o pe preşedinta Park Geun-Hye, acum destituită, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cho Yoon-Sun fusese achitată în iulie în primă instanţă, fiind condamnată cu suspendare pentru infracţiuni mai puţin grave. Ceea ce a făcut ca Parchetul să facă apel. 

Curtea de apel de la Seul a înăsprit de asemenea marţi sancţiunea împotriva fostului director de cabinet al lui Park Geun-Hye, Kim Ki-choon, care a primit patru ani de închisoare, faţă de trei în primă instanţă. 

Înainte de a fi numită ministru al Culturii în septembrie 2016, Cho Yoon-Sun ocupase funcţia de consilier politic al fostei preşedinte. 

Fostul ministru, în vârstă de 51 de ani, care a fost eliberată pe cauţiune, a fost arestată după audiere. 

Această decizie este o palmă dată fostei preşedinte Park, care este judecată în scandalul de corupţie care a dus la înlăturarea ei de la putere. 

Campania de represiune împotriva acestor mii de muzicieni, scriitori, cineaşti, dansatori, actori şi artişti vizuali face parte dintre lucurile care îi sunt reproşate fostei preşedinte, care este judecată din luna mai pentru mai multe capete de acuzare, inclusiv pentru corupţie şi abuz de putere, şi riscă închisoarea pe viaţă. 

Pe listă figurau romanciera Han Kang, câştigătoare în 2016 a Man Booker Prize, unul dintre premiile literare importante pentru scriitorii de limbă engleză, sau Park Chan-Wook, regizorul filmului "Old boy", care a câştigat Marele Premiu al Festivalului de la Cannes în 2004. 

Ideea acestei liste era de a reduce al tăcere vocile discordante, privându-i pe artişti de ajutor public sau de susţinere financiară privată. 

Descoperirea listei a stârnit emoţie în rândul societăţii civile. Pe de o parte pentru că amintea de dictatura lui Park Chung-Hee, tatăl preşedintei destituite, şi pe de altă parte pentru că ataca frontal unul dintre fundamentele puterii culturale sud-coreene: libertatea de expresie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.