Max Stafford-Clark, unul dintre cei mai influenţi regizori de teatru britanici, fost director artistic la Royal Court din Londra, a fost forţat să părăsească compania pe a care a înfiinţat-o, Out of Joint, după ce a fost acuzat de hărţuire sexuală, după cum a aflat The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regizorul Max Stafford-Clark, fostul director artistic al Royal Court Theatre, a fost forţat să plece de la compania Out of Joint, în urma unei plângeri în care era acuzat de comentarii indecente la adresa unui membru al echipei. 

Când Stafford-Clark a părăsit Out of Joint luna trecută, conducerea companiei a transmis un comunicat de presă care nu a făcut referire la plângere, spunând că acesta a plecat "axându-se pe cariera sa internaţională ca liber profesionist", fiind sărbătorit la acea vreme ca unul dintre cei mai de succes regizori din generaţia sa. 

Însă un membru al echipei a declarat pentru The Guardian că a făcut plângere regizorului în iulie. Gina Abolins, în vârstă de 29 de ani, a povestit conducerii că regizorul i-a spus: "Pe vremuri, aş fi sărit pe tine ca un şobolan prin ţeava de canalizare, dar acum sunt schimbat. Dizabilitatea mea mă face practic din nou virgin", regizorul fiind în prezent în scaun cu rotile. 

Abolins, care s-a alăturat companiei în august 2016 şi care se ocupă de un program educaţional, mărturiseşte că s-a simţit ruşinată şi şocată de afirmaţia deplasată a lui Stafford-Clark. "M-am simţit ca o victimă - în sensul în care el îşi afişa puterea asupra mea de o manieră crudă. M-am simţit agresată şi văzută ca un obiect. Parcă mi-ar fi zis: "Îţi voi spune exact ce am de gând să-ţi fac şi nu vei putea face nimic în privinţa asta".  

Stafford-Clark, în vârstă de 76 de ani, a fost o figură importantă în teatru încă din anii 1970. El a fost director artistic al Royal Court între anii 1979 până în 1993, când a înfiinţat compania Out of Joint. În 2006, el a suferit un infarct, care l-a lăsat în scaunul cu rotile. 

Abolins a afirmat că plângerea ei se referă la mai multe incidente. Ea afirmă că Stafford-Clark i-a cerut să probeze o pereche de bikini pe care şi-i cumpărase şi a îndemnat-o să facă sex ocazional şi să-i povestească cum a fost. 

Un purtător de cuvânt al regizorului a transmis într-un comunicat de presă că Stafford-Clark îşi cere scuze "din toată inima" pentru "orice comportament inadecvat care i-au făcut pe unii dintre colegi să se simtă jenaţi", adăugând că nu a intenţionat niciodată să intimideze sau să hărţuiască. 

De la izbucnirea scandalului "Weinstein", pe 5 octombrie, peste 300.000 de acuzaţii de hărţuire şi agresiune sexuală au fost denunţate online şi în Franţa. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.