Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, va lansa un nou serviciu online cu finanţare participativă, Wikitribune, care va promova fact-checkingul (verificarea faptelor) cu scopul de a lupta împotriva ştirilor false, informează independent.co.uk.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Celebrul antreprenor din universul online a creat Wikitribune, o platformă online care va combina munca jurnaliştilor profesionişti cu eforturile depuse de voluntari, pentru a produce ”ştiri de interes global şi bine verificate”.

Noul site va putea fi accesat gratuit, dar va accepta şi donaţii lunare din partea unor ”suporteri”, care vor avea astfel dreptul de a sugera subiecte ce ar putea fi acoperite din punct de vedere mediatic. 

Wikitribune va publica, de asemenea, transcrieri integrale ale unor interviuri, acolo unde este posibil acest lucru, ca parte a obiectivului său de a oferi cititorilor o transparenţă deplină.

”Wikitribune înseamnă ştiri făcute de oameni şi pentru oameni”, a spus Jimmy Wales.

”Va fi pentru prima dată când jurnaliştii profesionişti şi cetăţenii-jurnalişti vor lucra umăr la umăr, ca egali, scriind articole în timp ce se petrec anumite evenimente, editându-le live pe măsură ce ele se dezvoltă şi fiind sprijinite tot timpul de o comunitate de voluntari carfe verifică şi reverifică toate faptele”, a spus Jimmy Wales.

Surse proeminente de ştiri precum Google şi reţelele de socializare precum Facebook au fost deja criticate aspru în ultimele luni pentru faptul că au contribuit la răspândirea ştirilor false pe platformele lor online.

Atât Google, cât şi Facebook au anunţat că îşi vor ameliora instrumentele care monitorizează conţinuturile. 

Jimmy Walles a anunţat însă că noua platformă Wikitribune va încerca, de asemenea, să reducă dependenţa mass-media de publicitate, prin intermediul acelui program lunar de donaţii.

”Conceptul de bază aici este acela de a avea o comunitate pasionată de platformele de ştiri, la fel ca alte comunităţi Wiki, precum Wikipedia”, a declarat antreprenorul american pentru Press Association.

”Va fi un model de business care este bazat pe donatori lunari decât pe publicitate, aşadar acest lucru va duce stimulentele financiare în altă direcţie”, a mai spus el.

”Vrem să scriem despre lucruri de care oamenii sunt suficient de pasionaţi pentru a fi dispuşi să plătească pentru ele”, spune Jimmy Wales.

”Este un proiect care mă pasionează de ceva vreme - priviţi la modelul de business din domeniul ştirilor şi veţi vedea modul în care el ne-a condus pe toţi într-o anumită direcţie, iar acel lucru a atins o culme a lucrurilor rele, pe care le vedem în prezent sub forma ştirilor false - alimentate de nevoia fără de sfârşit de clicuri”, a adăugat fondatorul Wikipedia.

Jimmy Wales spune că, potrivit unor rapoarte recente, abonamentele au crescut pentru The New York Times şi The Guardian, iar acest fapt îl face să fie încrezător că modelul de business pe care se bazează Wikitribune ar putea fi funcţional - membrii plătitori pot să influenţeze de asemenea subiectele pe care le acoperă site-ul.

Fondatorul Wikipedia spune că platforma Wikitribune va beneficia într-o primă fază de un ”proces mai tradiţional” de editare şi publicare a ştirilor de cître jurnalişti profesionişti şi angajaţi, apoi membrii comunităţilor online vor putea la rândul lorsă participe la editarea şi publicarea ştirilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.