"Fii util. 7 reguli de viaţă", cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger şi publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor şi fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea: cum să construim viaţa pe care ne-o dorim.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Arnold Schwarzenegger nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este culturistul care a uimit cu forma fizică perfectă şi eroul filmelor de acţiune care nu o dată a salvat umanitatea de la dezastru. Este politicianul ajuns guvernator al statului California, om de afaceri, dar şi un adevărat guru al literaturii motivaţionale.

Arnold Schwarzenegger este una dintre persoanele autorizate de chiar parcursul vieţii lui să vorbească despre instrumentele cele mai potrivite pentru a obţine succesul. Născut într-un mic sat din Austria, Arnold a ţintit întotdeauna sus. Nu a acceptat roluri secundare şi nici funcţii politice minore. A obţinut succese răsunătoare, dar a cunoscut şi eşecul, pe care nu l-a considerat înfrângere, ci o lecţie preţioasă de viaţă.

„Titlul acestei cărţi este Fii util, pentru că acesta este cel mai bun sfat pe care mi l-a dat tatăl meu", explică actorul. „Am scris această carte în semn de respect faţă de aceste cuvinte şi pentru a transmite mai departe sfatul lui".

Fostul ofiţer nazist care nu şi-a încurajat niciodată fiul să-şi urmeze visurile nu este chiar modelul părintelui ideal. Dar, în ciuda acestui fapt, Arnorld mărturiseşte că datorează enorm educaţiei primite. „În familia lui Gustav Schwarzenegger nu puteai să pleci când vrei de acasă, iar mesele nu erau gratuite. Trebuia să fac 200 de genuflexiuni în fiecare dimineaţă doar pentru a-mi câştiga micul dejun. Nu există metodă mai bună de a-ţi face poftă de mâncare decât mişcându-te sus-jos, asemenea unui pogo stick, pe stomacul gol. Datorez foarte multe lucruri educaţiei pe care am primit-o. Am fost făcut pentru ea şi de ea. Nu aş fi cine sunt azi fără vreuna dintre aceste experienţe".

Cu umor, dar şi cu o duritate bine dozată, Arnold Schwarzenegger apelează la exemple din propria viaţă ca să descrie „instrumentele" necesare pentru a crea destinul dorit. „Viziunea este cel mai important lucru. Viziunea este scop şi sens. A avea o viziune clară înseamnă să ai o imagine despre cum ai vrea să arate viaţa ta şi un plan pentru a ajunge acolo". La fel de importantă este şi gândirea la scară mare, la care se adaugă un program riguros de muncă.

Schimbarea perspectivei în cazul unui eşec, dezvoltarea curiozităţii, deschiderea către ceilalţi şi practicarea recunoştinţei sunt teme abordate pe larg în cele şapte capitole ale cărţii. Pe lângă exemplele din propria existenţă, Arnold Schwarzenegger face referire şi la episoade cu valoare motivaţională din vieţile unor sportivi celebri, actori sau regizori hollywoodieni foarte cunoscuţi, prieteni de-ai săi. Nu lipsesc referirile la literatură, la autori populari precum Haruki Murakami sau Marcus Aurelius.

Multe episoade din carte aduc detalii mai puţin cunoscute despre momente dureroase din viaţa actorului, cum ar fi faptul că era să moară în urma unei erori chirurgicale, când s-a operat la inimă sau situaţia sa familială. „Mi-am distrus familia. Niciun alt eşec nu m-a făcut să sufăr atât de mult". O mărturisire surprinzătoare a actorului şi omului politic este şi aceasta: „Am o regulă. Poţi să-mi spui Şniţel, poţi să-mi spui Termie, Arnie sau Schwarzie, dar nu-mi spune niciodată că sunt un om care s-a realizat prin propriile forţe". Fostul guvernator al Californiei nu crede în acest concept, ci are convingerea că în lucrul numit „viaţa împreună" totul este interconectat, iar recunoştinţa şi atenţia faţă de ceilalţi sunt acele reguli ale jocului care ne pot transforma pe toţi în câştigători.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.