Cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) va avea loc la Bucureşti, în perioada 19 – 28 octombrie, şi va fi dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Uniunii Teatrale din România (UNITER), activităţile şi evenimentele dedicate Festivalului se vor desfăşura sub simbolul „#fnt100 – Festivalul Naţional de Teatru 2018 – în 100 de evenimente”, pentru a marca Centenarul Marii Uniri.

Director artistic şi selecţioner al FNT va fi şi în acest an criticul de teatru Marina Constantinescu.

Selecţia oficială a spectacolelor din ţară care vor fi parte din FNT 2018 va fi anunţată la începutul lunii iulie.

Continuând tradiţia iniţiată în urmă cu patru ani, ediţia cu numărul 28 a Festivalului Naţional de Teatru îi este dedicată unui artist - regizoarei Cătălina Buzoianu, care a influenţat teatrul românesc în ultimii 50 de ani.

Cătălina Buzoianu a montat peste o sută de spectacole în teatre precum Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri" din Iaşi, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Teatrul Bulandra şi Teatrul Mic din Bucureşti.

Între aceste spectacole s-au numărat: „Să-i îmbrăcăm pe cei goi” şi „Uriaşii munţilor”, de Luigi Pirandello, „Maestrul şi Margareta”, de Mihail Bulgakov, „Yvona, principesa Burgundiei”, de Witolt Gombrowicz, „Dama cu camelii”, de Alexandre Dumas, „O dimineaţă pierdută”, după romanul Gabrielei Adameşteanu, „Patul lui Procust”, după Camil Petrescu, „Pescăruşul” de Cehov, şi „Furtuna” de Shakespeare.

Din 1990 a colaborat şi cu alte teatre, precum Teatrum Mundi, unde a regizat „Teatrul descompus”, de Matei Vişniec şi „Levantul”, după Mircea Cărtărescu, Teatrul de Comedie, Teatrul Levant, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, Teatrul Evreiesc de Stat, şi Teatrul Dramatic din Constanţa. A montat piese şi în Polonia, Israel şi Franţa.

A fost premiată, înainte de 1989, în ţară – Premiul Academiei Române, dar şi în străinătate – în Anglia şi Polonia. După 1990 a obţinut mai multe premii UNITER, precum şi premii la Festivalul Naţional de Teatru, unde i s-au jucat mai multe spectacole.

Cătălina Buzoianu a scris trei cărţi: „Novele teatrale”, „Vaporul interior” şi „Mnemosina, bunica lui Orfeu”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.