Un număr de 17 evenimente culturale vor fi oferite publicului duminică, cea de-a doua zi a Festivalului Naţional de Teatru 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Târgul cărţii de teatru în FNT 32 - Inaugurarea celor trei zile de maraton al cărţii de teatru (6, 12 şi 13 noiembrie) în care iubitorii de literatură teatrală vor avea ocazia să asiste la prezentarea celor mai noi apariţii editoriale româneşti, la întâlniri cu autori contemporani, din domeniile teatrului, prozei şi a literaturii pentru copii. Actori, regizori, teatrologi, scenografi, dramaturgi, jurnalişti vor vorbi despre cărţile lor şi vor semna volumele lansate pentru publicul prezent.

Prima întâlnire cu publicul se va desfăşura între orele 11.00 - 17.00 la librăria Cărtureşti-Carusel şi va oferi prezentările a 13 dintre cele mai relevante cărţi de teatru din ultimul an şi întâlniri cu autorii şi autoarele lor. 

"Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen" - Vernisajul expoziţiei de la ARCUB-Gabroveni şi lansarea volumului "Helmut Stürmer. Scenografii III"

Deschisă în perioada 6 - 29 noiembrie, expoziţia reconstruieşte parcursul profesional al cunoscutului artist Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi lighting designer. Expoziţia cuprinde o serie de peste 50 de creaţii, de la machete de spectacole, obiecte şi decoruri scenografice, la piese rare de colecţie, fotografii, albume şi schiţe originale, precum şi o serie de lucrări ce fac parte din colecţia personală a artistului. Publicul poate descoperi o latură a creaţiei lui Helmut Stürmer mai puţin cunoscută: lucrări de pictură şi grafică create în timpul pandemiei, dar şi lucrări independente de scenografie.

"Expoziţia urmează, mai ales, drumul creaţiei unui decor de operă sau teatru de la prima idee, prima schiţă, la machetă şi până la decorul finit pe scenă. În paralel, este arătat şi drumul creaţiei unui costum, de la desen la realizarea concretă şi până la imaginea finală a personajului pe scenă", spune Helmut Stürmer. Evenimentul va fi completat de lansarea albumului "Helmut Stürmer. Scenografii III". "Acest volum este, în parte, şi catalogul expoziţiei. O bună parte din lucrările expuse se regăsesc în acest volum. Pe lângă imaginile ce ţin de scenografie, sunt expuse şi lucrări de grafică şi pictură liberă, create în timpul pandemiei, intitulate Pareidolii", afirmă Helmut Stürmer.

Ora 16:00 - ARCUB - Hanul Gabroveni, Sala Cafenea, Sala Arcelor şi Sala Librărie

„Omission Possible” - Documentar. Instalaţie imersivă şi interactivă, de la ora 16.00, la Sala Atelier, TNB
Producător: Mutual Loop (Martina Tritthart, Holger Lang) în colaborare cu Forumul Cultural Austriac şi Centrul Naţional al Dansului Bucureşti
Introducere de Oana Cristea Grigorescu
Sala Omnia din Bucuresti - aşa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac Mutual Loop special pentru acest spaţiu cu un trecut deloc liniştit, instalaţia imersivă şi interactivă „Omission Possible” (care a putut fi vizitată între 26 şi 28 august 2022) a deschis în mod cu totul excepţional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepţia omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcţii şi simboluri istorice.

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru 2022, Martina Tritthart, Holger Lang şi artiştii români participanţi la proiect vor prezenta filmul documentar al acestei instalaţii inedite. De asemenea, vor discuta cu publicul român despre instrumentele performative şi de artă contemporană care pot contribui la modificarea percepţiei umane asupra unui spaţiu ignorat/evitat şi care pot contribui la conştientizarea beneficiilor recuperării artistice a unui astfel de patrimoniu.

Spectacole de teatru programate duminică în FNT:

„Oedip Rege” de Sofocle, regia: Declan Donnellan (Marea Britanie)
(producător: Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova)
Spectacol în limba română cu traducere în limba engleză
Orele 17.00 şi 21.00 - Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala „Ion Caramitru”

„Partea 1. Iubirea” - pe texte ale echipei Reactor, regia: Petro Ionescu
(producător: Reactor de creaţie şi experiment Cluj-Napoca)
Ora 17.00 - unteatru

„Anna Édes” – de Dezső Kosztolányi, regia: Marcel Bélai
(producător: Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca - Facultatea de Teatru şi Film, Departamentul Maghiar de Teatru)
Producţie invitată în FNT în cadrul secţiunii dedicate Facultăţilor de Teatru din România
Spectacol în limba maghiară cu traducere în limba română  
Ora 17.00 - Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Sala Mică
Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

„Imperium Delendum Est!” - spectacol-concert, regia: Dmytro Zakhozhenko
(producător: Lesia Ukrainka Lviv Academic Dramatic Theatre, Ucraina)
Spectacol în limba ucraineană cu traducere în limbile română şi engleză
Spectacolul este urmat de o prezentare a artiştilor şi a programatorilor ucraineni
Accesul se face prin înscrierea la: am.tirlea@yahoo.co.uk
Ora 18.00 - ARCUB, Sala Mare

„Koulounisation” - conceptul şi interpretarea: Salim Djaferi
(producător: Habemus papam, Cora-Line Lefèvre şi Julien Sigard – Belgia)
Spectacol în limba franceză cu traducere în limbile română şi engleză
Ora 19.00 - Teatrul Odeon, Sala Studio

„Shylock” - de Gareth Armstrong, adaptarea radiofonică şi regia artistică: Răzvan Popa
(producător: Teatrul Naţional Radiofonic, 2011)
Spectacol în cadrul secţiunii Intersecţii în FNT: FNT ON AIR. In memoriam Ion Caramitru
Ora 19.30 - Radio România Cultural şi pe www.eteatru.ro, în colecţia FNT 2022

„Myth Show. O istorie a neîncrederii” - de Daniel Chirilă, regia: David Schwartz
(producător: Teatrul Tineretului Piatra Neamţ)
Ora 21.00 - Teatrul Odeon, Sala Majestic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.