Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT a debutat joi, la Cinema Muzeul Ţăranului din Bucureşti, cu proiecţia a zece scurtmetraje şi se va desfăşura până pe 11 aprilie, perioadă în care propune 140 de filme, două competiţii, 14 secţiuni în afara competiţiei şi numeroase evenimente speciale susţinute de cineaşti români şi străini.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”NexT împlineşte zece ani. Zece ani de filme, de descoperiri, de prietenii, de amintiri împărtăşite, de construit lucruri împreună. Sperăm că am reuşit în tot acest timp să păstrăm energia celor doi oameni cărora le este dedicat acest festival: Cristian Nemescu şi Andrei Toncu”, a spus producătorul de film Ada Solomon, director al festivalului NexT.

Potrivit directorului festivalului, la ediţia de anul acesta a NexT vor fi prezentate filme suprinzătoare şi ambiţioase, care îşi propun să chestioneze graniţele cinematografiei de artă şi vor concura pentru trofeele NexT, în timp ce programele speciale au fost gândite de trei selecţioneri ai evenimentului: Irina Trocan, Massimiliano Nardulli şi Oana Ghera, care au vizionat aproximativ 2.000 de filme înscrise.

Cele 27 de filme incluse în competiţia internaţională concurează pentru trei premii principale ale festivalului: trofeul NexT, premiul Cristian Nemescu pentru cea mai bună regie şi premiul Andrei Toncu pentru cel mai bun sound design, în valoare totală de 4.000 de euro. Aceste premii sunt acordate de Institutul Cultural Român.

Juriul competiţiei internaţionale este format din Jukka-Pekka Laakso, directorul Festivalului de Film din Tampere, regizorul şi scenaristul Tudor Cristian Jurgiu, sound designerul francez Selim Azzazi, compozitoarea şi interpreta Luiza Zan şi criticul de film american Kevin B. Lee.

Competiţia naţională reuneşte zece scurtmetraje, care concurează pentru premiile ”cel mai bun film românesc” şi ”Luno”, iar juriul acesteia este format din regizorii Nicolae Constantin Tănase, Jochem De Vries (Olanda) şi Elad Keidan (Israel), care şi-au făcut recent debutul în lungmetraj şi care vor susţine şi un masterclass în cadrul festivalului.

Câştigătorii celor patru premii vor primi unul dintre trofeele unicat realizate de Titi Ciocan şi desenate de Kitră, Paul Dersidan, Andy Sinboy şi Sorina Vazelina. Un alt trofeu, pictat de Loreta Isac, va ajunge la unul dintre proiectele selectate la NexT Short Film Market.

NexT Short Film Market este, potrivit Adei Solomon, un proiect apărut în urmă cu trei ani, din dorinţa de a pregăti pentru ”viaţa reală” tineri cineaşti români. ”Anul acesta, zece tineri cineaşti vor lucra pe ideile lor de scenarii cu profesorul şi scenaristul Florin Lăzărescu şi îşi vor prezenta proiectele în faţa producătorilor străini şi români invitaţi”. 

Proiectele selectate aici sunt aceleaşi cu cele alese la concursul The Pitch, concurs al cărui câştigător va fi aflat luni şi care va primi 5.000 de euro pentru realizarea ideii sale de scurtmetraj.

Anul acesta, celor două competiţii li se adaugă secţiunile ArtHouse - care prezintă cele mai noi scurtmetraje realizate de cineaşti renumiţi, Video Essays - cea mai nouă şi actualizată tehnologic formă a criticii de film, NexT is Feminist şi LGBT - două programe angajate ale festivalului, Hanky Panky este un program de filme despre cuplu şi intimitate.

Tot la ediţia a zecea sunt organizate şi secţiunile Short Matters şi Oscars Night, care prezintă filme preiate de Academia europeană de film şi Academia americană de film. Alături de acestea, un Focus reuneşte câteva dintre cele mai apreciate scurtmetraje din ţările nordice. Nu vor lipsi nici scurtmetrajele realizate de prieteni ai festivalului, acestea vor fi prezentate în secţiunea Festival Friends.

O premieră a acestei ediţii este secţiunea Out in Space - opt filme SF, prezentate sâmbătă, la Terra Events Hall din Bucureşti.

Un alt eveniment special al ediţiei NexT 2016 este un program dedicat experimentelor formale radicale, Avant-garde, care se va desfăşura duminică, la Deschis Gastropub din Bucureşti. Proiecţiile vor fi completate de un performance realizat de Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti şi de un moment muzical semnat Hannah Catherine Jones (Marea Britanie).

”Am ales într-un program special cinci dintre cele mai ambiţioase filme prezentate de-a lungul anilor la NexT şi printre acestea se numără şi două scurtmetraje realizate de László Nemes şi Deniz Gamze Ergüven, ambii nominalizaţi anul acesta la Oscar pentru lungmetrajele lor de debut”, a mai spus Ada Solomon.

La Clubul Ţăranului din Capitală va fi deschisă expoziţia ”De 10 x NexT”, care adună afişele create de artistul vizual şi realizatorul de film de animaţie Matei Branea pentru toate ediţiile festivalului. Alături de postere vor fi expuse schiţe şi desene pregătitoare.

O altă secţiune a festivalului este NexT Kids, care propune filme şi jocuri pentru copii, iar agenda festivalului cuprinde şi seminarii şi ateliere dedicate regiei de film şi designului de sunet.

Prezent la evenimentul de deschidere a festivalului, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a spus că evenimentul reprezintă ”o şcoală pentru tineri”, prin care au trecut mulţi realizatori importanţi, adăugând că scurtmetrajul este un ”punct de pornire” şi ”un moment de dezvoltare”.

În plus, Ada Solomon a anunţat şi că, începând cu ediţia de anul viitor, Yvonne Irimescu, în prezent coordonatorul evenimentului, va fi directorul festivalului.

Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

Biletele şi abonamentele pentru cea de a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT, care se desfăşoară la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvira Popescu şi într-o serie de spaţii neconvenţionale, se pot achiziţiona online de pe eventbook.ro.

Festivalul Internaţional de Film NexT a fost iniţiat şi este dedicat memoriei regizorului Cristian Nemescu (31 martie 1979 - 25 august 2006) şi sunetistului Andrei Toncu (8 aprilie 1978 - 25 august 2006).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.