Festivalul Ideo Ideis #16 propune o săptămână (9-13 august) cu un program artistic şi social variat, creat atât pentru trupe de liceeni, cât şi pentru comunităţile din Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Buzău, Constanţa şi Sibiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deşi Alexandria va rămâne nucleul Ideo Ideis şi în 2021, experienţa de festival va fi redată şi în celelalte 8 oraşe, cu ocazia sesiunilor de mentorat şi Atelierelor de Teatru Tânăr şi de Arte Performative, coordonate de trainerii atribuiţi fiecărui oraş.

Spectacolele puse în scenă de fiecare dintre cele nouă trupe vor fi jucate pe scenele teatrelor locale, în faţa comunităţii şi vor fi secondate de întâlniri de artist talk cu fiecare dintre mentori.

Printre activităţile gândite pentru toate vârstele, organizate în condiţii de deplină siguranţă pentru iubitorii de cultură prezenţi la Alexandria, se numără piesa Biblioteca din Alexandria, în regia lui Bogdan Georgescu (9 august). Vocile mai multor femei din Alexandria, aparţinând unor diferite categorii sociale şi de vârstă, se vor face auzite pentru a spune povestea unui oraş marginalizat, în care unii membri ai comunităţii şi-au creat propriile iniţiative de educaţie prin cultură. Spectacolul are în distribuţie exclusiv membre ale comunităţii locale, printre care şi o actriţă profesionistă.

Din programul festivalului, mai fac parte spectacolele „Mioriţa”, o nouă adaptare a baladei, care scoate povestea din folclor şi o plasează la intersecţia dintre muzică contemporană şi teatru cu măşti, a trupei de teatru Auăleu din Timişoara (10 august), „Aproape”, în regia profesoarei Luminiţa Vilae, a trupei de teatru alexăndrene, „Alter Ego” (14 august) dar şi „Libretto solitudine”, în regia lui Matei Lucaci - Grunberg (11 august), spectacolul de teatru de improvizaţie „Backstage Boys” (12 august) şi „Kit de supravieţuire” de Andreea Şovan & Iulia Samson (13 august), un stand-up drama inovativ, construit ca un colaj din elemente pop-culture, din filme, seriale, animaţii Netflix, TED-xuri, cu muzică şi dramaturgie fresh, cablate direct la realitatea de azi.

Cinefilii din Alexandria vor putea viziona şi proiecţii de film în aer liber, programul incluzând 5 producţii cinematografice româneşti, atât filme noi, deja bine primite la Festivalul Internaţional de Film Transilvania: „Întregalde” (r. Radu Muntean), „#dogpoopgirl” (r. Andrei Huţuleac), câştigător al Premiului Zilele Filmului Românesc pentru Debut şi „Poate mai trăiesc şi azi” (r. Tudor Cristian Jurgiu) dar şi filmele premiate ale lui Radu Ciorniciuc, „Acasă” şi cel al lui Marius Olteanu, „Monştri”.

Pentru a aduce arta vizuală în rutina spaţiilor din Alexandria, Maria Zurbagiu, Andrei Felea şi Irina Mocanu sunt artiştii de anul acesta care vor da o nouă faţă clădirilor din comunitate, în încercarea de a micşora distanţa dintre locuitori şi arta contemporană.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.