Ediţia de toamnă a Festivalului European al Spectacolului Timişoara - Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) 2019, singurul din România dedicat dramaturgiei naţionale, se desfăşoară în perioada 3-11 noiembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 În cadrul FEST-FDR 2019 se vor juca 21 de spectacole pe patru scene, cu 250 de artişti, patru 4 lansări de carte şi două dezbateri.  

"Despre familie, libertate, etică, tandreţe, laşitate, indiferenţă, responsabilitate, credinţă, alegeri individuale, lenevie, ratare, minciună, riscuri neasumate de unii, dar suportate de ceilalţi, despre Sens şi Umanitate la 30 de ani după ’89, acestea sunt lucrurile despre care vom vorbi prin spectacolele ediţiei 2019 a FEST-FDR", precizează Ada Hausvater, managerul Teatrului Naţional, în cuvântul de deschidere din caietul program al festivalului.

După evenimentul de deschidere, programat duminică, la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional, prima zi a festivalului debutează în forţă cu "Pansion Eden", un spectacol al deja celebrului teatru croat ZKM. Un spectacol marca Arpád Schilling, "Pansion Eden" pune în discuţie teme extrem de puternice şi extrem de actuale, ale societăţii contemporane, plecând de la un caz real, care, din nefericire, s-a întâmplat din nou cu puţin timp în urmă când, într-un camion, au pierit mai mulţi oameni, imigranţi clandestini. Regizorul maghiar Arpád Schilling este promotor al unui teatru profund angajat din punct de vedere social, ceea ce l-a pus, nu o dată, pe lista pericolelor potenţiale pentru puterea politică. Spectacolele lui Schilling sunt expresia unui activism cultural, social şi politic asumat. Acesta va începe la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional.

Tot duminică, de la ora 20.00, la Sala 2, Teatrul Naţional din Timişoara prezintă premiera festivalului: "Sunt o babă comunistă", un scenariu de Călin Ciobotari după romanul lui Dan Lungu. O comedie plină de energie, spectacolul semnat de regizoarea Antonella Cornici pune în discuţie dilema de viaţă a unei generaţii întregi şi oferă, dincolo de umor, de muzică şi de lumină, un moment de reflecţie şi de reală comunicare pe un subiect care, de obicei, acutizează relaţiile dintre oameni, chiar între membrii aceleiaşi familii.

Luni, în Sala Teatrului German, de la ora 17.00, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj prezintă spectacolul "Ilegitim", de Adrian Sitaru, un spectacol care propune un alt fel de drum iniţiatic. Astfel, spectacolul spune povestea unei familii dezintegrate, confuze, lipsite de prezenţa mamei, în care fiecare se luptă cu propriile prejudecăţi şi fiecare are dreptatea lui. Ieşirea din această adevărată capcană existenţială ar putea fi tocmai iubirea necondiţionată.

De la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional are loc "Pe unde umblă copilu’ ăsta?", un spectacol cu şi despre MC, cu Bean, Afo, Motanu’, Pietonu’, Power pe Vinil, Tibal & Chinezu, Breloc MC, Radu Pieloiu, gAZAh, Rafa şi Gemini Jaxx (un MC din Timişoara, câştigător al unui casting public susţinut de Bean şi Afo). Împreună vor construi, în cadrul Atelierului Identitate, un spectacol rezultat dintr-o serie de întâlniri publice despre fenomenul freestyle. 

Atelierul Identitate este un proiect cultural conceput şi realizat de Teatrul Naţional din Timişoara. Proiect în parteneriat cu Asociaţia Timişoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii, finanţat de Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Ziua de luni se încheie cu un spectacol în care emoţia este personajul principal. Astfel, de la ora 20.00, la Sala 2, Teatrul Dramaturgilor Români prezintă spectacolul "Despre tandreţe", de Matei Vişniec, în regia lui Felix Alexa. În distribuţie sunt Catrinel Dumitrescu şi Şerban Pavlu, cărora li se alătură actori Ada Galeş, Ştefan Iancu şi Sandra Ducuţă.

Biletele pentru spectacolele FEST-FDR se găsesc la Agenţiile Teatrului Naţional: Agenţia „Mărăşeşti”, str. Mărăşeşti nr. 2 şi Agenţia „Sala 2”, în Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 - 19. Locurile pot fi achiziţionate şi online, pe www.tntimisoara.com.

FEST-FDR Este organizat de Teatrul Naţional şi susţinut de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Primăria şi Consiliul Local Timişoara, cu sprijinul UNITER. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.