Filarmonica din Rotterdam va reveni pe scena Festivalului Internaţional „George Enescu”, după reprezentaţia de sâmbătă îndelung ovaţionată, împreună cu pianistul Yefim Bronfman, nominalizat de şase ori la premiile Grammy şi câştigător al unui astfel de trofeu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concertul de duminică va avea loc tot la Sala Palatului şi va fi condus de Lahav Shani.

„La fel cum ieri Lahav Shani, care este şi pianist, a surprins publicul la primul bis, aşezându-se la pian, şi interpretând alături de violonistul Gil Shaham «Frumosul Rozmarin», de Fritz Kreisler, şi astăzi publicul va primi o surpriză, dacă va cere bis. Programul serii va cuprinde muzică rusească”, transmit organizatorii.

Prima lucrare interpretată de Filarminica din Rotterdam este Concertul nr. 3 în re minor op. 30 pentru pian şi orchestră de Serghei Rachmaninov, în interpretarea pianistului Yefim Bronfman. Recunoscut ca o lucrare de mare virtuozitate, concertul este plin de eleganţă, rafinament şi patetism, şi cu teme inspirate din melosul popular rusesc. A fost compus în 1909 şi interpretat în premieră chiar de compozitor, acesta fiind concertul său preferat.

În a doua parte a serii urmează Suita Tablouri dintr-o expoziţie de Musorgski. Scrisă iniţial pentru pian solo, suita este formată din 10 piese inspirate din desenele arhitectului Victor Hartmann. A fost compusă în anul 1874 şi orchestrată în 1922, cu multă măiestrie şi atenţie pentru tonuri, culori şi dinamică de Maurice Ravel. Fiind o lucrare programatică, muzica ilustrează  imaginile vizuale prin prisma imaginaţiei creatoare a compozitorului. Muzica programatică s-a bucurat de popularitate în perioada romantismului, compozitorii fiind inspiraţi adesea din literatură, poezie, pictură sau natură.

Duminică, violonistul Gil Shaham va susţine un recital la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului „Enescu”.

Pe scena Ateneului Român, la ora 16.30, Orchestra de Cameră a Filarmonicii Germane din Bremenn va interpreta sub bagheta dirijorului Jeremie Rhorer un program din creaţia lui Richard Strauss şi Piotr Ilici Ceaikovski.

Concertul se deshide cu lucarea Metamorfoze, de Richard Strauss, un Studiu pentru 23 de coarde solo (TrV 290, AV 142) de mici dimensiuni, compus în ultimile luni ale celui de al II-lea Război Mondial, aprilie 1944-martie 1945. Lucrarea a fost comandată de dirijorul Paul Sacher şi compusă pentru Colegium Musicum Zurich. Caracterul său a făcut ca lucrarea să fie interpretată ca un recviem la distrugerea culturii din timpul celui de al II-lea Război Mondial, sau ca expresia dezamăgirii compozitorului faţă de tragedia regimului nazist. Pe lângă aceste presupuneri ale criticii, compozitorul a citat un fragment din Simfonia a III-a de Beethoven, Eroica, şi a notat în Marşul funebru ,,In memoriam’’. Din acest motiv, Metamorfozele lui Strauss pot reprezenta un omagiu adus marelui compositor german. Programul este completat de romanticele lieduri tot din creaţia lui Strauss, Das Rosenband, Ständchen, Freundliche Vision, Wiegenlied, Allerseelen, Zueignung, în interpretarea sopranei Diana Damrau.

Concertul se va încheia cu Simfonia a III-a în Re major op 29 de Ceaikovski, denumită Poloneza, a fost compusă în anul 1875 în timp ce compozitorul vizita regiunea Usovo. Frumoasele peisaje ale stepei ruseşti l-au inspirat pe Ceaikovski în procesul creator, aceasta fiind singura sa simfonie scrisă într-o tonalitate majoră - luminoasă, pozitivă, tonică. Simfonia a fost dedicată lui Vladimir Shilovsky şi este structurată în 5 părţi. Este cunoscută pentru caracterul său coregrafic, adesea întâlnit în creaţia compozitorului rus, cu valenţe către muzica de balet. Premiera simfoniei a avut loc în acelaşi an şi a fost dirijată de Arthur Rubinstein.

Programul şi detaliile pot fi consultate pe site-ul festivalului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.