Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes iau în calcul eliminarea vizionărilor pentru presă, pentru a evita ca cineaştii să fie nevoiţi să participe la proiecţii ale unor filme care au fost deja criticate sau a căror acţiune a fost dezvăluită de media.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Renunţând la eforturile de a-i convinge pe critici să se abţină de la a publica pe conturile social media comentarii şi reacţii imediate asupra filmelor, directorul artistic al festivalului, Thierry Frémaux, a decis că trebuie să apeleze la alte mijloace pentru a reduce impactul pe care îl pot avea cronicile asupra cineaştilor care aşteaptă să îşi prezinte filmul la prima proiecţie cu public sau la premiera de gală, scrie Screendaily.com. 

„Trăim într-o nouă lume”, a spus el la o întâlnire din cadrul Festivalului de Film de la San Sebastián, unde şi-a prezentat documentarul „Lumière!”. „O proiecţie dedicată presei avea loc cu 24 de ore înainte de cea pentru public, pentru că jurnaliştii au nevoie de timp pentru a-şi scrie articolele, apoi pentru a le publica. Acum trăim în 2017, când totul este instantaneu”.

Thierry Frémaux a declarat că a găsit deja o soluţie, chiar dacă este încă discutată în consiliul festivalului de la Cannes: „Nu credeţi că ar fi mai bine să avem vizionarea pentru presă şi cea de gală în aceeaşi zi, în acelaşi timp, la aceeaşi oră, pentru ca echipa filmului să vină imaculată, pentru a face din ambele proiecţii două mari evenimente mondiale?”.

El a amintit şi de „atmosfera toxică” de la proiecţiile pentru presă ale filmelor din competiţie, care sunt renumite pentru comentariile exprimate liber de cei prezenţi.

Multe dintre filmele aflate în competiţie au fost criticate nemilos în ultimii ani, între acestea numărându-se „The Last Face” al lui Sean Penn şi „Sea of Trees”, regizat de Gus Van Sant.

„Atmosfera de la vizionările pentru presă poate fi oribilă, toată lumea ştie asta, iar jurnaliştii sunt cei care se plâng cel mai adesea de asta. Aşa că prefer să avem premiera de gală cu public - şi acela poate fi destul de dur - şi proiecţia pentru presă (în acelaşi timp), apoi să le comparăm, aşa va fi o premieră mondială pură”.

Frémaux a precizat că, din punct de vedere tehnic, va fi complicat, însă „nu ne mai aflăm în anii 1960”.

„Acum este momentul să facem o schimbare, pentru că începem un nou deceniu la Cannes, aşa că trebuie să ne gândim la viitor”.

Proiecţii simultane au mai avut loc pe Croazetă. În 2004, din cauza unor probleme tehnice, prezentarea pentru presă a filmului „2046”, de Wong Kar Wai, a coincis cu cea pentru public, şi acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul „Two Lovers” al lui James Gray, în 2009.

Viitoarea ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 9 - 20 mai 2018.

La San Sebastián, Frémaux a promovat şi Festivalul Lumière, care va avea loc la Lyon între 14  şi 22 octombrie. Ediţia din acest an a evenimentului este dedicată regizorului Wong Kar Wai, care va primi Prix Lumière.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.