Concertele Romantic Whispers şi Reframing the Classics, la care vor participa artişti din Coreea de Sud, Elveţia, Franţa, Polonia şi România, vor avea loc în cadrul Classix Festival de la Iaşi, în zilele de 22 şi 23 februarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de-a cincea ediţie a evenimentului se va desfăşura la Iaşi, în perioada 18 - 25 februarie, iar abonamentele şi biletele au fost puse în vânzare online.

Programul Classix se conturează cu încă două concerte, ambele aflate sub semnul interdisciplinarităţii şi al sincretismului artelor.

Concertul Romantic Whispers va avea loc în 22 februarie, la Casa de Cultură a Studenţilor, în Sala Gaudeamus. Flautiştii coreeni Soyoun Kim, Jie-Youn Lee şi Hyunim Yoon, alături de flautistul elveţian Philipp Jundt, pianistul elveţian Ulrich Koella, baritonul Florin Estefan şi pianistul Dragoş Dimitriu vor interpreta compoziţii semnate de Rachmaninov, Beethoven, Poulenc, precum şi o lucrare prezentată în premieră, Ji Won Kwon: Destiny - Arirang Araiyo pentru 4 flaute şi pian (2024).

În 23 februarie, în sala „Henri Coandă” a Palatulul Culturii din Iaşi va avea loc concertul Reframing the Classics. Pe scena acestuia se vor afla: pianistul francez Jean-Baptiste Doulcet, tenorul polonez Jan Petryka, pianistul elveţian Ulrich Koella şi cornistul Petrea Gîscă. Programul concertului include lucrări semnate de Edvard Grieg şi Franz Schubert, iar Jean-Baptiste Doulcet va realiza improvizaţii la pian inspirate de  tablourile prezentate de Felix Aftene din colecţia unor pictori ieşeni.

Classix in Art şi Classix în comunitate

Înscrierile pentru voluntari au început şi vor continua până pe 4 februarie 2024, iar formularul poate fi completat online.

„Importanţa voluntarilor la orice festival este una vitală — nu doar din prisma volumului uriaş de muncă pe care îl presupune acest tip de activitate, ci mai ales din prisma oportunităţii pe care o au tinerii în a dobândi experienţă de lucru şi deprinderi noi. Este o experienţă minunată pentru ei, iar sensul pe care îl capătă ştiind importanţa contribuţiei lor le oferă încredere pe viitor să intre pe piaţa muncii cu un istoric pe care să se poată baza. În fiecare an am avut înscrieri record, sute de voluntari din care a trebuit să alegem între 70 şi 150, iar interesul lor ne confirmă faptul că noile generaţii îşi doresc să se implice în proiectele cu care rezonează — nu sunt atât de pasivi la oportunităţi precum predecesorii lor. Desigur, şi numărul de festivaluri, ONG-uri, activităţi care solicită participarea lor s-a multiplicat enorm în ultimii ani, dând astfel posibilitatea tuturor să găsească nişa în care doresc să se implice pentru a-şi îndeplini nevoia de a contribui în comunitate, în cauzele în care cred, în a sprijini o schimbare sau în a colecta experienţa necesară inserării pe piaţa muncii. Profilul voluntarului Classix vizează în primul rând curiozitatea şi seriozitatea, deschiderea la nou, sociabilitatea, disponibilitatea de a lucra mereu în echipă, un zâmbet larg şi multă, multă energie.” a declarat Anca Floroiu, Managerul de Comunicare al festivalului. 

Contribuţia Classix Festival la dezvoltarea comunităţii se materializează şi prin proiectul Classix in Art. În cadrul acestei componente se organizează anual masterclass-uri pentru tinerii artişti şi se oferă burse de creaţii pe diferite domenii. Programul de burse a debutat în anul 2021 cu 3 burse în valoare totală de 3000 euro, în 2022 s-au acordat 5 burse în valoare totală de 5000 euro,  iar în anul 2023 s-a ajuns la oferirea a 7 burse în valoare totală de 7000 euro.

Câştigătorii burselor oferite la Classix in Art 2023 sunt: Ancuţa Mureşan - arte vizuale, Mihai Aureliu Savin - arte vizuale, Andrei Petrache - muzică, Florin Ştefan Lupu - muzică, Alisia Nină - artele spectacolului, Laura Pop - artă digitală şi new media, Emanuel Chiriac - intervenţie culturală. 

Programul complet al concertelor şi al evenimentelor conexe va fi actualizat pe website-ul festivalului, www.classixfestival.ro. 

Cu debutul în 2020, Classix a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri internaţionale independente din România, ce a adunat în 4 ediţii peste 14.000 spectatori în săli şi 200.000 în mediul online, 200 de artişti internaţionali din 18 ţări, 20 de parteneri culturali şi diplomatici, în 28 de concerte, 14 panel-uri, 2 prelegeri, 2 vernisaje, o lansare de carte, 8 proiecţii de film, 121 masterclass-uri şi 15 burse pentru artişti în valoare de 15 000 euro.

Biletele şi abonamentele sunt puse în vânzare online, iar mai multe detalii referitoare la programul concertelor pot fi obţinute pe www.classixfestival.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.