Bucureştiul va fi, de ziua Iei, sărbătorită la 24 iunie, gazda unui festival care va cuprinde o expoziţie de ii şi costume populare, proiecţii şi ateliere creative pentru copii, o şezătoare autentică urbană şi parada modei (reinterpretarea iei în estetica streetwear).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

IEsc @ CREART, eveniment ce are loc în perioada 23-25 iunie, în Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7, la CREART - Grădina cu Filme, debutează cu o expoziţie de patrimoniu etnografic, „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”, care va avea în prim plan ia românească, inspiraţia şi simbolurile sale.

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 23 iunie, de la ora 18:00, şi va fi urmat de o prezentare de modă care îşi propune reinterpretarea IEI în estetica streetwear şi de proiecţia unui scurtmetraj documentar realizat de Ministerul Culturii. În cadrul prezentării de modă, publicul va putea admira colecţiile „Endless Dress” şi „Romanian Dress” semnate de Alina Gurguţa.

„Promovarea IEI (element identitar care a fost inclus în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii” în data de 1 decembrie 2022) prin continuitatea proiectului IEsc – urban, contemporan, românesc la CREART – Grădina cu Filme, ne bucură nespus, instituţia susţinând revitalizarea acestui element de port popular devenit brand de ţară şi o permanentă sursă de inspiraţie prin motivele care alcătuiesc universul său plin de semnificaţii. Cămaşa cu altiţă este o piesă valoroasă a portului popular, simbol al culturii noastre, care transcende timpul şi spaţiul, fiind un etalon de măiestrie şi înclinaţie spre frumos. Acest festival are rolul de a valorifica identitatea naţională şi patrimoniul imaterial şi de a prezenta şi promova, într-o manieră unică, elemente ale folclorului autentic integrate în contemporan., a declarat Claudia Popa, director CREART.

Sâmbătă, de la ora 20:00, va avea loc şi o şezătoare autentică în inima oraşului. Obiceiul strămoşesc îşi recapătă treptat valoarea de odinioară, iar femeile şi bărbaţii sunt invitaţi să se întâlnească să ţeasă manual pânza de casă şi să coasă cămăşi tradiţionale. Mariana şi Gheorghiţă Neacşu, cei care vor susţine şezătoarea, au început să desluşească misterele pânzei de casă în urma cu nouă ani, iar de atunci războiul de ţesut al bunicilor a renăscut în atelierul lor şi a dat viaţă la mii de metri de pânză de bumbac, cânepă şi in. Ani mai târziu, sute de cămăşi tradiţionale au fost cusute pe pânza lor, în toate colţurile lumii, la sate şi la oraşe, în ţară şi peste hotare.

Sâmbătă şi duminică, 24 iunie şi 25 iunie, vor avea loc tururi ghidate în expoziţie, workshopuri despre „Meşteşugul artelor textile în decorarea IEI” (dedicate publicului peste 16 ani), ateliere creative pentru copii (6-12 ani) inspirate din simbolurile reprezentative pentru IE, prezentări de modă, proiecţii documentare.

„În general, costumul popular românesc are ca piesă de bază cămaşa albă. Din copilărie până la moarte, cămaşa îl însoţeşte pe ţăran la muncile câmpului, la sărbători, la nuntă. Cămăşile cu altiţă (un dreptunghi aşezat pe umăr) dezvoltă particularităţi specifice în fiecare subzonă a ţării, având ca element comun structura de croi. Acest element structural, altiţa, are o tipologie specifică în broderie şi în organizarea câmpilor ornamentali, iar cămaşa cu altiţă a fost introdusă în patrimoniul imaterial UNESCO sub denumirea de: „Arta cămăşii cu altiţă - element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”, la finele anului 2022. ”, spune Silviu Ilea, curatorul expoziţiei, care a adăugat: „În cadrul IEsc, vom avea şi o intervenţie de artă contemporană în spaţiul public asupra statuii lui Alexandru Lahovary (1901) de Antonin Mercier. Figura feminină a ansamblului va purta mânecile iei cu altiţă, iar pe cap, o coroniţă din flori de sânziene, cu ocazia Zilei Sânzienelor, sărbătorită pe 24 iunie, dar şi a Zilei Iei”.

Atelierul creativ pentru copii, inspirat din simbolurile iei româneşti, este o ocazie pentru cei mici de a explora şi de a se conecta cu tradiţiile şi cultura românească. Copiii vor colabora cu două artiste tinere pentru a crea propriile lor opere de artă bazate pe noile lor cunoştinţe despre frumuseţea şi ingeniozitatea iei româneşti, dezvoltându-şi abilităţile artistice şi creativitatea.

De asemenea, pe tot parcursul festivalului IEsc, la Galeria CREART din Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7 poate fi vizitată expoziţia personală „Două într-una. O poveste…” a artistului, scenografului şi arhitectului Octavian Neculai. Organizată de Primăria Capitalei, prin CREART şi având-o curatoare pe Ana Daniela Sultana, instalaţia scenografică are ca punct de plecare „Noaptea de Sânziene” a lui Mircea Eliade.

Ziua IEI fost introdusă la finalul anului trecut în Patrimoniul UNESCO.

Evenimentul IEsc este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin CREART - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, iar intrarea este liberă.

Programul complet poate fi accesat aici- https://www.creart.ro/iesc-gradina-cu-filme/

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.