Faţada Palatului Culturii din Timişoara, care găzduieşte Teatrul Naţional, Teatrul German, Teatrul Maghiar şi Opera Română, intră în reparaţii cu bani de la bugetul local, amplasamentul fiind predat de Primăria Timişoara firmei care se va ocupa de lucrări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, alături de Ada Hausvater, directorul Teatrului Naţional şi Cristian Rudic, directorul Operei Romane, au fost prezenţi la momentul predării lucrării către firma care a câştigat licitaţia, Alex Dia Construct SRL.

”Eu am cerut ca de mâine să se facă împrejmuirea de rigoare, organizarea de şantier, să se treacă imediat la scoaterea pietrelor de pavaj din vecinătatea fundaţiei şi apoi să facă săpăturile de rigoare”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Pentru ca faţada să fie refăcută va fi desfiinţată şi terasa care se află acum lângă Palatul Culturii. Pe lângă faţadă, vor fi schimbate şi cele două trepte de la intrarea în Operă, dar şi uşile. Muncitorii care vor lucre la faţada imobilului, un simbol al Timişoarei, vor fi deopotrivă români şi vietnamezi.

Întreaga lucrare costă 3.919.405 lei la care se adaugă TVA, bani care provin din bugetul local.

Construcţia clădirii Palatului Culturii a început în 1871, după planurile renumiţilor arhitecţi vienezi Helmer si Fellner (constructori a numeroase săli de teatru din Europa – Budapesta, Viena, Odessa) şi a fost terminată în 1875.

Prima reprezentaţie inaugurală a avut loc la 22 septembrie 1875 (în limba maghiară), respectiv la 25 septembrie 1875 (în limba germană).

Două incendii de proporţii au devastat clădirea, de-a lungul timpului. Primul a avut loc în 1880 şi reconstrucţia a durat până în 1882, păstrându-se integral forma originală a clădirii, construită în stil „Renaissance”. Dupa cel de-al doilea incendiu – 1920 – au mai rămas intacte doar aripile laterale ale clădirii. Reconstrucţia s-a făcut după planurile arhitectului Duiliu Marcu, păstrându-se stilul original numai la faţadele laterale, faţada principală şi sala de spectacole îmbrăcând stilul neobizantin caracteristic arhitecturii româneşti a timpului.

Refacerea faţadei se va face în etape, dar Palatul Culturii nu va reveni la înfăţişarea de odinioară.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.