Proiectul „Shattered: Symbolic Gesture”, dedicat curajului şi rezistenţei poporului ucrainean, o colaborare internaţională de amploare care constă într-o expoziţie multimedia, concepută de artista vizuală româno-canadiană Oana Maria Cajal, însoţită de o serie de video-poeme şi lecturi publice ale unor poete de origine română şi ucraineană din SUA, va fi prezentat vineri de ICR New York la Institutul Ucrainean din America.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vineri, 24 februarie, la un an de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia şi de la atacul brutal al armatei ruse asupra naţiunii ucrainene, ICR New York se alătură Institutului Ucrainean din America/ Ukrainian Institute of America pentru a marca curajul şi rezistenţa poporului ucrainean, printr-un proiect care aduce laolaltă arta vizuală şi cuvântul scris şi rostit.

Proiectul demarat cu această ocazie va continua cu un eveniment extins, organizat la sediul ICR New York, în data de 7 martie.

Într-o versiune restrânsă, în cadrul evenimentului comemorativ Open House, organizat de Institutul Ucrainean din America, la 24 februarie, vor fi prezentate zece lucrări ale Oanei Maria Cajal, însoţite de lecturi publice susţinute de Claudia Serea, Adela Sinclair şi Vera Sirota. Expoziţia va fi prezentată pe tot parcursul evenimentului de vineri, în intervalul 12.00 - 18.00, iar lecturile vor începe la ora 17.00.

La Institutul Cultural Român de la New York, expoziţia se va deschide la 7 martie şi va fi completată de o seară de poezie, organizată ca răspuns artistic şi poetic la războiul din Ucraina, în prezenţa scriitoarelor Adina Dabija, Olena Jennings, Mihaela Moscaliuc şi Vera Sirota.

Expoziţia „Shattered: Symbolic Gesture” a fost prezentată până acum în cadrul La MaMa Umbria International, în Italia, în iunie 2022, şi în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti, în septembrie 2022.

"Prayer for the Heart", picto impulse, 2022, Oana Maria Cajal

Inspirate de viziunea artistică a artistei Oana Maria Cajal, poete din Ucraina, România, Statele Unite ale Americii şi Canada au contribuit cu poezii scrise ca reacţie la ororile cu care poporul ucrainean s-a confruntat de la izbucnirea războiului. Până în acest moment, s-au alăturat proiectului, curatoriat de artistă împreună cu scriitoarea Claudia Serea, poetele Ana Blandiana, Angela Baciu, Cristina A. Bejan, Cătălina Florescu, Ioana Ieronim, Nora Iuga, Olena Jennings, Ruth Margraff, Dzvina Orlowsky şi Sylvie Simmons, acesta urmând a fi dezvoltat şi în viitor.

Expoziţia multimedia include 24 de colaje - „picto impulsuri”, cum le descrie Oana Maria Cajal - care poartă amprenta viscerală a unui artist confruntat cu ororile războiului şi uimit de stoicismul şi resursele uimitoare ale poporului ucrainean. Lucrările sunt expuse împreună cu un video de artă şi poezie realizat de Ştefan Cajal, însoţit de o coloană sonoră semnată de Michael Roth.

Expoziţia organizată la Galeria „Brâncuşi” a Institutului Cultural Român de la New York va fi deschisă în perioada 7-24 martie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.