O expoziţie foto-documentară trilingvă dedicată baronului Samuel von Brukenthal va fi deschisă la Muzeul Naţional al Ţăranului Român în perioada 23 noiembrie - 1 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Brukenthal - un european timpuriu” din Sala Acvariu a MNŢR este organizată cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la naşterea baronului Samuel von Brukenthal (1721 – 1803).

Sasul din târgul Nochrich a devenit guvernator al Transilvaniei şi, potrivit muzeului, a contribuit în mod hotărâtor la europenizarea regiunii. El a fondat şi primul muzeu public din sud-estul Europei.

Expoziţia îşi propune o prezentare a operei şi activităţii lui Samuel von Brukenthal, pe zece panouri. Broşura trilingvă, care însoţeşte expoziţia, reproduce conţinutul panourilor fără modificări şi „urmăreşte, astfel, să trezească interesul publicului larg faţă de o cunoaştere temeinică a acestei ilustre personalităţi, care ne inspiră şi astăzi, prin exemplul său”, se arată într-un comunicat.

La vernisajul din 23 noiembrie, la ora 17:00, vor susţine discursuri, între alţii, dr. Virgil Niţulescu - manager MNŢR, dr. Peer Gebauer - ambasadorul Germaniei la Bucureşti, dr. Theodor Paleologu - preşedinte Fundaţia „Paleologu”, Sabin Luca - manager Muzeul Naţional „Brukenthal”.

O prezentare istorico-muzicală a biografiei baronului, susţinută de istoricul Thomas Şindilariu, va fi acompaniată de muzica preferată a lui Samuel von Brukenthal.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a muzeului.

Având în vedere restricţiile actuale, accesul la vernisaj se va face doar pe bază de invitaţie sau rezervare în prealabil la petra@cutimp.ro, în limita locurilor disponibile (30% din capacitatea sălii).

Expoziţia itinerantă a fost iniţiată de Forumul Cultural German pentru Europa de Est (Potsdam, Germania) în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Muzeul Naţional Brukenthal, Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania şi Fundaţia Samuel von Brukenthal, şi cu sprijinul Muzeului Naţional de Istorie a României, Arhivelor Naţionale Sibiu, Institutului Transilvănean afiliat Universităţii Heidelberg, Arhiva Bisericii Negre şi Verband der Siebenbürger Sachsen in Deutschland.

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Acvariu, până pe 1 decembrie 2021, de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. Intrarea este liberă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.