Nicolae Tonitza, Ion Teodorescu-Sion, Camil Ressu, Ştefan Dimitrescu, Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Cornel Medrea au fost mobilizaţi pe front iar lucrările lor sunt reunite în expoziţia-eveniment "Atelier de front. Artişti români în Marele Război”, vernisată pe 23 august, la ora 18.00, la parterul Galeriei Naţionale din Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Atelier de front. Artişti români în Marele Război” marchează contribuţia artiştilor la procesul de formare a memoriei colective în legătură cu Primul Război Mondial. 

Creaţiile unei întregi pleiade de artişti mobilizaţi depun mărturie asupra Marelui Război din perspectiva contemporaneităţii imediate, directe, şi participă astfel la "scrierea” istoriei, picturile, sculpturile şi desenele realizate de aceştia fiind menite unui viitor Muzeu Militar. Ele consemnează viaţa de pe front şi din spatele frontului în scene de un tragism adesea conţinut, câteva dintre lucrări fiind expuse pentru prima oară cu prilejul "Expoziţiei Artiştilor Mobilizaţi de Marele Cartier General al Armatei”.

O scenografie sugestivă, inspirată de structura tranşeelor şi a liniilor de front, recreează atmosferă traumatizantă a războiului şi accentuează emoţional mesajul celor peste 120 de lucrări ale artiştilor mobilizaţi, printre care îi regăsim pe Nicolae Tonitza, Ion Teodorescu-Sion, Camil Ressu, Ştefan Dimitrescu, Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Cornel Medrea.

Operelor din patrimoniul MNAR li se alătură lucrări şi documente împrumutate de la Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I” din Bucureşti, Complexul Muzeal "Moldova” din Iaşi şi Muzeul Judeţean de Artă Prahova "Ion Ionescu Quintus” din Ploieşti.

O selecţie din expoziţia de faţă va fi itinerată ulterior la Roma în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Museo del Risorgimento (Complesso Vittoriano), gazdă a evenimentului. Curator: Alina Petrescu

Expoziţia va rămâne deschisă până la 28 ianuarie 2018, la Galeria Naţională (parter) de pe Calea Victoriei 49-53. 

Program de vizitare: miercuri - duminică, 11.00 - 19.00 (până la 30 septembrie) / 10.00 - 18.00  (octombrie - decembrie)
Bilet de intrare: 10 lei. Intrare liberă în prima miercuri din fiecare lună. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.