Expoziţia „Regina Maria la Brukenthal” de la Art Safari aduce, publicului din Sibiu, lucrări pictate chiar de suverană, piese de mobilier concepute de ea, obiecte personale, o amplă colecţie de fotografii cu aceasta şi membrii familiei regale, medalii şi decoraţii, precum şi colecţia sa impresionantă de bijuterii, din patrimoniul Muzeului Naţional Peleş, Muzeului Naţional Cotroceni şi din colecţii private, anunţă organizatorii.
„Muzeul Naţional Brukenthal are deosebita onoare de a găzdui la Sibiu o seamă de piese de patrimoniu ce au legătură cu familia Regală a României şi mai cu seamă cu Regina Maria. Este cea mai importantă expoziţie dedicată familiei regale a României ce a fost organizată la Muzeul Naţional Brukenthal. Graţie colaborării extraordinare cu Art Safari, această expoziţie va prezenta la Sibiu numeroase obiecte din mai multe colecţii muzeale şi colecţii private. De ziua Regalităţii, la Sibiu avem o "vizită" istorică - Regina Maria vine la Brukenthal. Sper ca această expoziţie să aducă o mai bună cunoaştere a importanţei familiei regale în istoria României”, a declarat Alexandru Constantin Chituţă, directorul Muzeului Naţional Brukenthal.
„Întregul mod de viaţă al Reginei Maria poartă amprenta viziunii sale asupra regalităţii. Devenită suverană în septembrie 1914, s-a implicat în viaţa politică a ţării cu tact şi cu îndrăzneală. La 15 octombrie 1922 a avut marea bucurie de a participa, alături de soţul ei, la Încoronarea de la Alba Iulia. Cu coroana pe cap şi cu mantie lungă, Regina Maria era aidoma împărăteselor bizantine, dar şi asemenea domniţelor românce din secolul al XVI-lea”, a declarat Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Naţional Peleş.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
„Regina Maria este şi rămâne pentru noi o sursă de inspiraţie, prin forţa valorilor sale: grija faţă de oameni şi respectul pentru tot ceea ce înseamnă cultură şi expresivitate artistică. Astăzi, onorăm moştenirea Reginei şi ne alăturăm Art Safari, convinşi că arta are puterea de a ne reconecta cu noi înşine şi de a ne deschide către lumea din jur, cu toate nuanţele ei. Prin acest parteneriat, invităm publicul larg să descopere o parte din complexitatea personalităţii Reginei Maria, simbol al inovaţiei şi curajului. Astfel, reafirmăm rolul artei ca fundament pentru o societate mai sănătoasă şi mai deschisă: o forţă care uneşte, inspiră şi ne ajută să privim dincolo de limite”, a declarat Fady Chreih, directorul general al Reţelei de sănătate Regina Maria.
Regina Mariei a României a rămas în istorie nu numai prin faptele eroice din timpul Marelui Război, dar şi prin latura artistică a fiinţei sale. Opera sa îmbogăţeşte patrimoniul naţional. Anul 2025 marchează 150 de ani de la naşterea Reginei Maria (1875-1938).
Încă din tinereţe, principesa Maria a manifestat interes pentru pictură şi desen, pasiuni care preocupau foarte mult, în acea epocă, aristocraţia şi nobilimea, iar în familiile regale deveniseră – alături de muzică - „materii” aproape obligatorii în educaţia vlăstarelor princiare. Primele lecţii „foarte bune” au fost luate de tânăra principesă, timp de şase săptămâni, cu profesoara Ruth Mercier, „renumită pentru pictarea florilor”, a cărei „tehnică în acuarelă era fără pereche” şi care i-a oferit viitoarei regine „învăţături temeinice”. (v. Povestea vieţii mele, vol. 2). Pasionată întreaga viaţă de grădini şi de natură, a pictat exclusiv flori - crini, maci, irişi, nuferi - într-o manieră specifică stilului Art Nouveau.
Regina Maria a fost atrasă şi de designul de mobilier, iar multe dintre piesele pe care le-a conceput au decorat interioarele Castelului Pelişor. O parte a creaţiei sale se poate vedea în expoziţia de faţă, realizată în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional Cotroceni şi susţinută de Reţeaua de sănătate Regina Maria.
Expoziţia oferă vizitatorilor o veritabilă incursiune în viaţa şi arta uneia dintre cele mai emblematice figuri ale monarhiei româneşti. Evenimentul este găzduit la Muzeul Naţional Brukenthal, în perioada 9 mai - 5 iulie.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.