Anul 2023 a fost decretat prin lege "Anul Ciprian Porumbescu" şi, cu această ocazie, Muzeul Naţional al Bucovinei a organizat o expoziţie itinerantă dedicată marelui compozitor, expoziţie ce va fi prezentată şi în Piaţa Mare din Sibiu, între 5 şi 30 aprilie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Realizată într-un format atractiv pentru publicul larg, expoziţia conţine panouri cu informaţii, mărturii şi evocări despre diverse aspecte din viaţa lui Ciprian Porumbescu: copilăria şi primii ani de şcoală la Ilişeşti; perioada în care a fost elev la Suceava, „Academia” de lăutari de la Stupca - şcoală de muzică autentică; Serbarea de la Putna din 1871; perioada în care a fost student la teologie şi filozofie în Cernăuţi; Societatea studenţească „Arboroasa" şi temniţa habsburgică; Berta - o iubire imposibilă; perioada studenţiei de la Viena, cea în care a fost profesor de muzică la Braşov; premiera Operetei „Crai Nou", „Italie! Italie!".

Expoziţia "Ciprian Porumbescu - 170. O viaţă, o epocă, un ideal" mai cuprinde şi secţiunile „Sfârşitul tragic al unui nemuritor artist”, „În memoria posterităţii”, precum şi imagini de la Casa şi Muzeul Memorial "Ciprian Porumbescu".

Prin această expoziţie, Ciprian Porumbescu va fi prezent, pe parcursul întregului an, şi la Muzeul de Istorie Braşov, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Banatului şi Muzeul Regional Cernăuţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.