O expoziţie de fotografie, proiecţii, concert, instalaţia-performance "Wolfgang" şi documentarul-eseu "O întâmplare cu Jazz" alcătuiesc programul celor două zile, 7 şi 8 iulie, în care accesul publicului este liber în Sala Mare a Institutului Cultural Român. Acest program cultural marchează 20 de ani de la înfiinţarea ICR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Vocaţia Institutului Cultural Român este să aducă împreună artişti, profesionişti din domeniul culturii, să conecteze cultura română la piaţa culturală internaţională. Sărbătorim şi la Bucureşti 20 ani de la înfiinţarea ICR, alături de public şi alături de parteneri în cel mai firesc mod: punem sediul ICR pe harta culturală a capitalei, ca spaţiu de întâlnire în domeniul artelor şi al creativităţii. Anul acesta am încheiat lucrările de reparaţii ale vilei Malaxa şi putem să redeschidem către public porţile acestei clădiri de patrimoniu, cu istorie bogată şi arhitectură remarcabilă. Invit prietenii ICR să ne viziteze la acest sfârşit de săptămână, în care propunem un program multidisciplinar, care are în centru personalităţi consacrate la nivel internaţional şi tineri artişti remarcabili”, afirmă Liviu Sebastian Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

Vineri, 7 iulie, la ora 18.00, are loc vernisajul expoziţiei de fotografie semnate de Mircea Sorin Albuţiu, „O întâmplare cu Jazz“, dedicată coregrafei Miriam Răducanu. Expoziţia reuneşte imagini conceptuale sau documentare cu dansatoarea şi coregrafa Miriam Răducanu, realizate de fotograful independent Mircea Albuţiu în perioada 2016-2021. Prietenia celor doi, întărită de pasiunea comună pentru dans, a dat naştere unui proiect despre bucuria de a împărtăşi arta, atât a subiectului din faţa camerei, cât şi a celui din spate. Mircea Sorin Albuţiu este un fotograf independent şi autor de filme documentare stabilit în Portugalia.

Publicul prezent în Sala Mare a ICR va putea vedea "Wolfgang", instalaţia-performance filmată în VR, proiect al Fundaţiei Art Production realizat cu sprijinul JTI. Ideea, regia, desenele şi coregrafia îi aparţin lui Gigi Căciuleanu, având ca fundal muzical creaţii semnate de Wolfgang Amadeus Mozart. Interpreţi: Lelia Marcu-Vladu (Regina Nopţii), Lari Giorgescu (Visătorul), Ana Iacob (ArlecchinA), Bogdan Iacob (ColombinO). Instalaţia VR va fi putea fi văzută de patru persoane simultan, folosind căşti Oculus Quest 2.

Programul de vineri continuă, de la ora 20.00, cu proiecţia documentarului-eseu "O întâmplare cu Jazz"/ "Without Expectations", în care artista Miriam Răducanu creează o nouă coregrafie, inspirată de Miles Davis şi de muzica lui. Documentarul a fost filmat în locuinţa familiei Răducanu în 2017 de Mircea Albuţiu.

Filmul multipremiat "Poziţia copilului", regizat de Călin Peter Netzer, producătoare Ada Solomon, va fi proiectat de la ora 21.00. Acum zece ani, la ediţia din 2013 a Berlinalei, filmului i-au fost decernate Ursul de aur pentru cel mai bun film şi Premiul Fipresci, ulterior primind şi nouă Premii Gopo. Luminiţa Gheorghiu, strălucita interpretă a mamei din film, protagonistă în câteva dintre cele mai apreciate filme româneşti, de la Moromeţii la Aferim!, s-a stins din viaţă la 4 iulie 2021.

Sâmbătă, 8 iulie, la ora 18.30, are loc concertul susţinut de tineri muzicieni din România şi Republica Moldova, care au participat la programul #AdMusicam, organizat de ICR la Mogoşoaia în perioada 26 iunie - 9 iulie. Vor interpreta în Sala Mare a ICR Ana Sireteanu (flaut), Maria Velea (flaut), Raluca Ciula (clarinet), Theodor Andreescu (vioară), Larisa Nicolae (vioară), Andreea Mihalache (violă), Mihai Artemii (violoncel), Ştefan Luţă (vioară) şi Luca Bădiţescu (contrabas), Fabiani Prcsina (pian), Rebeca Petre (vioară) şi Ştefan Filip (trompetă). În program: Franz Anton Hoffmeister – Sonata; Gerardo Rodriguez – La Cumparsita; Dmitri Shostakovich – Cvartetul de coarde nr 8; Wolfgang Amadeus Mozart – Cvartetul în do major, KV 157; Grigoraş Dinicu – Hora Mărţişorului; Kaspar Kummer – Deux duos pour Flute et Clarinette şi Eric Ewazen – Trio pentru trompetă, vioară şi pian.

De la orea 20.30, ICR prezintă filmul "Aferim!", regizat de Radu Jude, producătoare Ada Solomon, recompensat cu Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor la ediţia din 2015 a Berlinalei şi cu nu mai puţin de 13 Premii Gopo. Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti de referinţă, "Aferim!" este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească în 1835. Zapciul Costandin este interpretat de Teodor Corban, care s-a stins din viaţă la începutul acestui an.

Institutul Cultural Român împlineşte 20 de ani de la înfiinţarea sa, prin Legea nr. 356 / 11 iulie 2003, având drept scop „reprezentarea, promovarea şi protejarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în străinătate.“ În 20 de ani, instituţia a dezvoltat o reţea de 18 reprezentanţe în străinătate, iar în 2023 a fost aprobată înfiinţarea ICR Tokyo. ICR desfăşoară proiecte prin institutele sale din străinătate, dar şi în spaţii geografice în care încă nu are reprezentanţe, în colaborare cu misiunile diplomatice ale României. Ca partener al operatorilor culturali români şi străini, ICR facilitează dialogul cultural şi colaborările internaţionale. Ca membru EUNIC, ICR desfăşoară programe de diplomaţie culturală în peste 30 de clustere la nivel global şi organizează în ţară Festivalul Filmului European. Centrul Naţional al Cărţii din cadrul ICR organizează prezenţa românească la târgurile internaţionale de carte şi festivaluri de literatură din Londra, Paris, Torino, Madrid, Beijing, Göteborg, Varşovia, Cracovia, Wrocław şi Viena. În cadrul Centrului Naţional al Cărţii (CENNAC) funcţionează Editura ICR şi departamentul Programe de finanţare – Translation and Publication Support şi Publishing Romania. Biroul Limba Română organizează cursuri de limba română pentru străini la Bucureşti şi în reţeaua de institute culturale româneşti din străinătate, şi Şcoala de vară de la Braşov. În 2023, ICR a reluat finanţările nerambursabile prin relansarea Programului Cantemir. ICR derulează opt programe de burse şi rezidenţe, atât în ţară, cât şi în străinătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.