Vernisajul unei expoziţii inedite de caricatură mexicană contemporană, semnată de José Trinidad Camacho, cunoscut sub pseudonimul „Trino”, va avea loc miercuri, 6 decembrie, de la ora 18.30, la Institutul Cervantes din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul va avea loc în Sala de expoziţii a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în prezenţa E.S. Amparo Eréndira Anguiano, Ambasadoarea Mexicului în România şi a curatorului Justin Baroncea.

Participarea publicului la vernisaj este cu intrare liberă, pe baza rezervării locurilor printr-un mesaj trimis către cultbuc@cervantes.es (rezervarea este valabilă doar după primirea unei confirmări în scris).  

  

José Trinidad Camacho, „Trino”, născut în Guadalajara, Mexic, în 1961, este unul dintre cei mai inovatori şi provocatori caricaturişti mexicani. Posesor al unui umor acid şi direct, desenele lui abordează teme foarte diferite, de la glume pentru copii până la cele mai crude critici politice. În anul 2000 a câştigat Premiul Naţional de Jurnalism – categoria caricatură politică – şi, în 2006, Premiul Naţional de Comunicare „José Pagés Llergo” pentru jurnalism acordat celui mai bun caricaturist. Câştigător, de asemenea, al Premiului „Inkpot” la Comic-Con 2022 şi al Premiului „La Catrina 2022” la Târgul Internaţional de Carte de la Guadalajara.

Trino s-a format lucrând pentru ziare. Umorul său descrie situaţii de zi cu zi detaşare şi adesea cu o doză de absurd. În fiecare zi se confruntă cu foaia albă de hârtie şi de acolo îşi provoacă cititorii, le luminează zilnic calea, făcându-i fie să râdă, fie să reflecteze la prezent. Trino poate fi ascultat în podcastul „La Chora Interminable”, împreună cu Jis, co-creatorul seriei de caricaturi „Monos” (2012) şi al filmului „El Santos vs la Tetona Mendoza”. Începând din 2021, Chora TV transmite săptămânal pe canalul 44 al Universităţii din Guadalajara şi pe canalul 22 al Ministerului Culturii din Mexic. În 2023 are loc premiera podcastului „La Última Trinchera”, unde Trino participă alături de Andrés Bustamante.
Trino a realizat şi dublaje şi animaţii pentru Jocurile Olimpice şi Mondiale de fotbal.

De asemenea, a lucrat ca ilustrator de carte pentru copii pentru mai multe edituri, printre care Fondo de Cultura Económica, Tusquets, Sexto Piso. A publicat zeci de titluri la diferite edituri, cele mai importante fiind cele 11 volume din seria „El Santos”. În 2023 a lansat cu Editura Penguin Random House volumul Crónicas de un Dandy.
A fost invitat să organizeze expoziţii cu cele mai renumite serii ale sale de benzi desenate şi caricaturi la Consulatele mexicane din Atlanta, El Paso şi Salt Lake City.

Expoziţia de la Bucureşti reuneşte 37 de imagini, selecţionate de arhitectul Justin Baroncea care este şi curatorul expoziţiei. Vizitatorii vor putea întâlni doar câteva exemple ale unui univers populat de personaje foarte comune, tratate însă cu multă profunzime şi simplitate.

Expoziţia „Trino. Arta de a râde de noi înşine. Caricatură” va fi deschisă în perioada 7 decembrie 2023 - 31 ianuarie 2024, având următorul orar de vizitare:  luni-joi - 09.00-20.00, vineri-sâmbată - 09.00-15.00, duminica şi în perioada 25 dec 2023 - 2 ianuarie 2024 - închis. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.