Lucrări de tinereţe şi recente ale câştigătorilor din ultimii 20 de ani ai premiului Injuve pentru benzi desenate, una dintre cele mai importante distrincţii spaniole, vor fi expuse începând din 2 iunie la Modul Cărtureşti din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vernisajul va avea loc, începând cu ora 18.00,  în spaţiul de la parterul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.

Expoziţia „20 de ani de benzi desenate. Premiile Injuve”, realizată de Institutul Cervantes şi Instituto de la Juventud (Injuve), în colaborare cu Modul Cărtureşti, reuneşte o selecţie de 20 de câştigători ai Premiului pentru Benzi desenate şi Ilustraţii Injuve şi beneficiari ai Ayudas Injuve para la Creación Joven (granturi pentru tinerii creatori).

Expoziţia va putea fi vizitată până pe data de 26 iunie, cu acces gratuit, în timpul orelor de funcţionare ale librăriei Modul Cărtureşti.

Expoziţia este curatoriată de Gerardo Vilches, care va fi prezent la vernisaj. Gerardo Vilches este critic, istoric şi profesor de ştiinţe sociale la Universidad Europea, autor al cărţilor „Breve historia del cómic” (Nowtilus, 2014) şi „El guión de cómic” (Diminuta Editorial, 2016), coordonator al revistei CuCo, Cuadernos de comic. Teza sa de doctorat, în care analizează presa satirică în timpul perioadei de tranziţie din Spania, a apărut în volumul „La satírica transición. Revistas de humor político en España (1975-1982)” (Marcial Pons, 2021). A coordonat antologia „Del boom al crack. La explosión del cómic adulto en España (1979-1995)” (Diminuta Editorial, 2018) şi a fost inclus în antologii precum „Watchmen: Radiografías de una explosión” (Modernito Books, 2013), „Premio Nacional de Cómic: 10 años. 2007-2017” (Servicio de publicaciones y divulgación científica de la Universidad de Málaga, 2018), „Memoria y viñetas. La memoria histórica en el aula a través del cómic” (Desfiladero, 2019) şi „Spanish Comics. Historical and Cultural Perspectives” (Berghahn Books, 2020). Colaborează la emisiunea de radio „El ojo crítico” (Radio Nacional de España) şi, din 2007, scrie constant pe blogul său, The Watcher and the Tower.

„20 de ani de benzi desenate” pune în valoare parcursul profesional al artiştilor şi invită publicul să descopere autori şi autoare de diferite generaţii, precum şi să le citească operele, căci benzile desenate reprezintă o artă creată pentru a fi citită. Dialogul între lucrările de tinereţe, care au primit premiul Injuve, şi cele mai recente serveşte nu doar ca o mărturie a evoluţiei acestor artişti, dar este şi o mostră a stadiului în care se află domeniul benzilor desenate în Spania: de la eterogenitatea şi bogăţia genurilor, stilurilor şi tematicii în cei 20 de ani fundamentali pentru consolidarea sa drept mediu de expresie artistică, perioadă în care Injuve a reprezentat unul dintre cele mai importante ajutoare instituţionale din Spania pentru domeniul benzilor desenate.

Printre câştigători se numără artişti care, ulterior, au câştigat cele mai importante premii în domeniu, de la Premiul Naţional pentru Benzi desenate, oferit de Ministerul Culturii, până la Premiile Eisner din Statele Unite sau Premiile Saló del Cómic din Barcelona.

Premiul pentru Benzi desenate, destinat artiştilor cu vârsta până în 30 de ani, a fost iniţiat în 1998 de Instituto de la Juventud de España pentru a valorifica un domeniu emergent, care avea să devină unul dintre cele mai complexe şi creative medii artistice în Spania în următorii 20 de ani. În diferitele sale ediţii, acest premiu a încurajat tinerele talente, dar şi curajul experimentului şi relaţiile cu alte medii de expresie. De-a lungul anilor, acest premiu şi-a schimbat denumirea şi modul de funcţionare, ceea ce demonstrează capacitatea sa de adaptare la schimbările din mediu şi din societate. Începând din 2000, este cunoscut drept Premiul pentru Benzi desenate şi Ilustraţii şi, în 2013, a avut loc cea mai semnificativă schimbare, când s-a transformat în Ayudas Injuve para la Creación Joven (Granturile Injuve pentru tineri creatori).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.