Expoziţia de grafică "Lumea mea", care marchează 91 de ani de la naşterea actorului Iurie Darie, va fi organizată sâmbătă, 14 martie, ora 17.30, în foaierul Sălii "Radu Beligan" de la Teatrul de Comedie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucrările artistului vor putea fi admirate aici până în 14 aprilie.

În premieră naţională, Iurie Darie revine în faţa publicului cu o expoziţie personală, formată din peste 50 de desene, lucrări ce fac parte din colecţia privată a Ancăi Pandrea.

Expoziţia „Lumea mea”, realizată de Galeria Arhiva de Artă invită vizitatorii la o reîntoarcere în lumea copilăriei, prin lucrările grafice ale lui Iurie Darie, care au ilustrat cărţi şi reviste dedicate celor mici.

Iurie Darie s-a născut la 14 martie 1929 în Vadul Raşcov, judeţul Soroca. Talentat la desen, dar având şi reale însuşiri pentru scenă, Iurie Darie a intrat la Institutul de Arte Plastice dar şi la cel de Artă Teatrală şi Cinematografică. A ales Institutul de Teatru, pe care l-a absolvit în 1952, sub îndrumarea marilor actori şi profesori Mihai Popescu şi Marietta Sadova. A debutat în cinematografie în 1953, în "Nepoţii gornistului" (regia Dinu Negreanu). Din 1969, a filmat seria "Brigada Diverse", în regia lui Mircea Drăgan.

A intrat în echipa Teatrului de Comedie, sub conducerea lui Radu Beligan, încă de la înfiinţare, în 1961.  A jucat în spectacole semnate de Lucian Giurchescu ("Burghezul Gentilom"), Radu Penciulescu ("Prietena mea Pix"), David Esrig ("Umbra", "Troilus şi Cresida"), Grigore Gonţa ("Regele Ioan"), Valeriu Moisescu ("Don Juan", "Colivia nebunelor"), Alexandru Darie ("D’ale protocolului"), Horaţiu Mălăele ("Pălăria"), avându-i parteneri de scenă pe Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.