Expoziţia VR Muzeul Abandonului a fost găzduită în perioada 28-30 octombrie la fostul Leagăn de Copii Sf. Ecaterina (actualul sediu al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul a restituit oraşului şi locuitorilor săi poveşti ale abandonului în societatea românească întinse pe o perioadă de 125 de ani. Peste 400 de persoane au vizitat expoziţia VR Muzeul Abandonului.

"Exact aşa a fost. Recunosc detalii. Pătuţurile. Ferestrele. Este incredibil. Este incredibil...” a repetat vizibil emoţionată o doamnă, după experienţa imersivă de realitate virtuală. "Eu am fost adoptată chiar de aici, de la Leagănul Sf. Ecaterina. Aveam 5 ani. Eram mai mulţi copii la vizionare în faţa unor oameni care veniseră să-şi aleagă copii. Când ne-am văzut, mama şi cu mine, am ştiut că vom rămâne împreună. Dragostea ei m-a vindecat". 

Astfel de împărtăşiri au fost prezente timp de trei zile de-a lungul colonadelor proiectate la începutul sec. XX de arhitectul I.D Berindei şi care în aceste zile au fost spaţiul gazdă al unei expoziţii realizate prin două tehnici diametral opuse. Pe de o parte un panotaj clasic de 25 de exponate care au trasat istoria Căminului Sf. Ecaterina - o instituţie care a fundamentat protecţia copilului în cea mai frumoasă şi promiţătoare perioadă a ei, cea de la începutul secolului XX. Pe de altă parte un salt în spaţiu, timp şi tehnologie printr-o aplicaţie de realitate virtuală dedicată abandonului în perioada comunistă, mai ales Căminului Spital Sighet - una dintre cele mai triste amintiri din istoria României din ultimii 50 de ani.

Doi poli  - un început şi un sfârşit, un moment de speranţă şi pionierat şi unul de dezumanizare şi deraiere morală. Cele două abordări curatoriale au fost gândite de creatorii expoziţiei pentru a coexista şi a se completa reciproc.

"Am utilizat tehnici mixte în această expoziţie, atât o abordare clasică de discurs expoziţional cât şi tehnologia realităţii virtuale, totul îmbrăcat în spaţiul arhitectural emblematic al colonadelor de la Sf. Ecaterina. Ce ni s-a părut interesant a fost că cele două abordări curatoriale au fost întâmpinate cu egal entuziasm de toate categoriile de vârstă, au fost vizitatori 70+ care au experimentat cu curaj varianta expoziţiei VR, dar au fost şi vizitatori foarte tineri care au poposit aproape două ore în faţa panourilor expoziţionale, parcurgând cu atenţie fiecare informaţie. A fost un experiment expoziţional care ne încurajează să combinăm şi pe viitor tehnici mixte”, a spus Oana Drăgulinescu, fondator Muzeul Abandonului.

Proiectul realizat în parteneriat cu DGASPC Sector 1 şi co-finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti a propus publicului o călătorie între real şi virtual, între Bucureşti şi Sighet, dar mai ales o incursiune printre poveştile abandonului în societatea românească.

Evenimentul a avut loc în clădirea fostului Leagăn Sf. Ecaterina, care a devenit pentru prima oară spaţiu expoziţional. Au fost prezentate în premieră publicului 5 obiecte unicat, registre ce cuprind frânturi din istoria în date a copiilor care au ajuns la Leagănul de Copii Sfânta Ecaterina între anii 1903 şi 1948, dar şi fragmente din povestea acestei clădiri simbolice pentru revoluţia protecţiei copilului în România. Aceste documente vor permite echipei Muzeul Abandonului extinderea cercetării legate de înţelegerea abandonului în evoluţia sa socială şi culturală de-a lungul diferitelor epoci. Tot o premieră a fost şi prezentarea noii funcţionalităţi  de realitate virtuală a Muzeului Abandonului, dedicată Căminului Spital Sighet.

În curând, conţinutul expoziţional va fi disponibil pe platforma www.muzeulabandonului.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.