Expoziţia ”OTNOT” a artistei Tania Mouraud, care va putea fi vizitată la galeria Eastwards Prospectus din Bucureşti, în perioada 19 mai - 31 iulie, a debutat marţi în Capitală, pe mai multe panouri stradale, informează organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Capitala va fi urmată de oraşele Bacău, Iaşi, Buzău, Sibiu, Piteşti, Cluj-Napoca şi Roman, oraşul natal al tatălui Taniei Mouraud.

Intervenţia simultană în mai multe oraşe din România este bazată pe versul ”CRIERTOUJOURSJUSQUALAFINDUMONDE” al lui Benjamin Fondane (B. Fundoianu). Astfel, artista franceză stabileşte o interacţiune cu trecătorii prin această intervenţie urbană, cu scopul de a sublinia responsabilitatea individuală a oamenilor de a-şi asuma o poziţie şi de a lua atitudine. 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Versul va fi reprodus pe numeroase panouri stradale, într-o formă grafică spectaculoasă, deşi greu lizibilă. Trecătorii vor fi astfel provocaţi să descrifreze aceste cuvinte sensibile şi să descopere o lucrare de artă în locuri dedicate, de obicei, mesajelor publicitare.

Este pentru prima dată când Tania Mouraud intervine simultan pe billboard-uri din mai multe oraşe. 

Desfăşurată pe ambele etaje ale galeriei, ”OTNOT” include opere de fotografie, video, sunet şi digitale. Ele dezvăluie câteva dintre preocupările principale ale artistei - raportul de forţe care se stabileşte între om şi natură în prezent, responsabilitatea pe care o avem faţă de mediul înconjurător, dar şi responsabilitatea artistului în societate.

Titlul expoziţiei este preluat din poemul ”De rerum natura” (On the Nature of Things) al lui Lucreţiu şi reprezintă o metaforă pentru mizele contemporane privind salvarea speciei umane.

Printre fotografiile din expoziţie se numără cea mai recentă serie, ”Balafres” (răni deschise), realizată în situri deschise de extracţie a lignitului din Germania. Introducându-ne în inima acestor locuri, artista aduce în discuţie tema metamorfozelor din peisajele lumii de azi şi a impactului uman asupra mediului înconjurător.

Totodată, publicul va putea vedea, în premieră, cea mai recentă instalaţie video a Taniei Mouraud. Intitulată ”Pandemonium”, aceasta face trimitere la anxietăţile umane faţă de moartea invizibilă, generată de poluarea de la nivel global.

Tania Mouraud, născută în 1942, are o operă polimorfă, într-o continuă evoluţie din 1960, când a început să lucreze. De la pictură, fotografie şi instalaţii, la performance-uri, video şi sunet, toate se regăsesc în practica ei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.