"Metamorfoze", o retrospectivă foto a restaurării Hanului Gabroveni, va fi vernisată marţi, la ora 17.00, la Centrul Cultural Arcub din strada Lipscani. Expoziţia cuprinde aproximativ 200 de ani de existenţă a clădirii care uneşte străzile Lipscani şi Gabroveni, în contextul centrului istoric al Bucureştiului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hanul dezvăluie secretele sale şi ale oraşului, prin intermediul fotografiilor realizate de Mihai Bodea, Laura Dobre, Ludwig Angerer, Alexandru Antoniu, Moritz Benedict Baer, Iosif Berman, Franz Duschek, Franz Duschek - fiul, Alfons Gh. Ebner, Nicolae Ionescu, Willy Pragher, Ştefan Prosan şi Carol Popp de Szathmári, curator Marilena Oprescu Singer. 

Fotografiile istorice aparţin colecţiilor Bibliotecii Academiei Române, Muzeului Municipiului Bucureşti, Alex Gâlmeanu, Ionel Ioniţă, Adrian Bejenaru şi Radu Oltean.

“Metamorfoze arată procesul complex de reabilitare a unei clădiri monument istoric restaurată de la stadiul de colaps, până la reintegrarea ei în circuitul oraşului prin transformarea în centru cultural. Aruncăm o privire în trecut spre etapele istorice prin care a trecut, de la Hănişorul familiei Tudorache, posibil Hanul Hagi Tudorache, cu siguranţă Pasajul Comercial, apoi identificarea cu Hanul Gabroveni. Mai degrabă decât un demers istoric, cu această expoziţie propunem o încercare de recuperare a memoriei acestei clădiri în contextul istoric al oraşului”, a declarat Mihaela Păun, director Arcub.

Clădirea a fost construită după Marele Incendiu din 1847 pe ruinele "hănişorului” ridicat de Tudor Hagi Tudorache după anul 1804.

În 1874 primeşte numele de Pasajul Comercial, iar în 1887 devine sediul Marmorosch Blank, urmând sa câştige un etaj şi o nouă faţadă. Cutremurul din 1977 a trimis hanul deja abandonat pe lista de demolare a decretului din 1980, clădirea fiind aproape ştearsă de pe harta oraşului.

În 2006, hanul a trecut sub administrarea Arcub, iar proiectul de restaurare, extindere şi remodelare funcţională a clădirii face, începând din anul 2009, obiectul unui proiect finanţat în cadrul Mecanismului Financiar Spaţiul Economic European implementat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National prin Unitatea de Management a Proiectelor SEE Grands şi de către Primăria Municipiului Bucureşti prin Arcub.

Reabilitat la finalul anului 2014, edificiul a devenit un centru cultural modern, cu săli de spectacole şi de expoziţie, dar şi cu un punct de informare destinat turiştilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.