Expoziţia foto-documentară ”Românii şi Marele Război” va fi deschisă de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), vineri, la Scuola Grande di San Marco din Veneţia, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia, care va fi deschisă până la data de 30 ianuarie, cuprinde reproduceri de documente, fotografii, desene, planuri ale unor campanii militare şi stampe de epocă, însoţite de descrieri amănunţite. Aceasta evocă evenimentele istorice care s-au succedat în Europa Răsăriteană în perioada Marelui Război, subliniind contribuţia românilor la operaţiunile militare, alături de aliaţii lor din Antanta, precum şi lunga perioadă de neutralitate (1914–1916) premergătoare intrării României în război, informează MNIR.

La vernisaj vor fi prezenţi Cosmin Victor Lotreanu, Consul General al României la Trieste, Giuseppe Dal Ben, director general al Azienda Ulss 3 Serenissima, Cristian Luca, director adjunct al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Mario Po’, director al Muzeelor Scuola Grande di San Marco, şi a reprezentanţilor instituţiilor organizatoare din România.

Evenimentul este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Institutul Cultural Român de la Bucureşti, Azienda Ulss 3 Serenissima şi Scuola Grande di San Marco, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Arhivele Naţionale ale României şi Universitatea „Babeş–Bolyai” din Cluj-Napoca, sub patronajul Ambasadei României în Italia, a Regiunii Veneto, a Zonei Metropolitane Veneţia şi a Primăriei din Veneţia.

„Românii şi Marele Război” continuă astfel turneul european început în anul 2014, până acum fiind prezentată la Milano, Torino, Roma, Trieste, Cremona, Bruxelles, Aalst, Bruges, Leopoldsburg, Marche-en-Famenne, Chişinău, Padova şi acum, la Veneţia.

O altă expoziţie fotografică, intitulată „Istoria României în capodopere”, este deschisă miercuri Mukamlar Palace din Aşgabat, de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Ambasada României în Turkmenistan.

Expoziţia face parte din manifestările dedicate Zilelor Culturii Române în Turkmenistan, eveniment prin care se aniversează 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Turkmenistan. 

„Istoria României în capodopere” prezintă, prin intermediul fotografiilor, o selecţie a pieselor importante din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, alese pentru a ilustra fiecare dintre epocile trecute, de la „Gânditorul” de la Cernavodă, la coroana de oţel a regilor României, din neolitic şi până în perioada interbelică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.